Prijeđi na sadržaj

Pravila golfa

Izvor: Wikiknjige
Logotip Wikiknjigâ
Logotip Wikiknjigâ
Ovo je wikiknjiga: molimo Vas, osjećajte se slobodnima mijenjati i dopunjavati, ispravljati pogrješke — radite sve što će pomoći njenom napretku i boljitku, imajući na umu da se ona neprestano razvija!
Pravila golfa


Golf je igra u kojoj igrač nastoji lopticu sa što manje udaraca ubaciti u rupu, u skladu s pravilima. Golf je jedan od najstarijih sportova u povijesti. Zna se da se razvio u Škotskoj u 14. stoljeću, no postoje i mnoge starije igre u različitim zemljama koje su mu prethodile.


U Rimskom Carstvu za vrijeme Cezara igrala se igra zvana Paganica. Prema legendi, igrala se sa savijenom palicom i kožnatom loptom, a zadatak je bio ugurati loptu u rupu u zemlji. Međutim, tadašnja lopta je bila promjera 10 do 18 centimetara, što nije ni približno današnjoj. U Nizozemskoj se spominje igra zvana Kolf ili Kolven, a u Francuskoj, u 12. stoljeću, igrala se igra Chole. Francuska i Nizozemska se također donekle smatraju kolijevkama preteče golfa i tamo se spominju nazivi Cambuca, Jeu de mail, Kolven, Chole, Crosse i Pell mell. U Engleskoj, u 14. stoljeću, spominje se igra Cambuca, pravilima vrlo slična Paganici. Postoji i dokument iz 1363. godine kojim je zabranjeno igranje u dane blagdana svih "ispraznih" igara na čijem je popisu bila Cambuca i Club ball. U Hrvatskoj se spominje igra pod nazivom Prasičkanje kod koje su štapom pokušavali ubaciti kamen u neku rupu.


Sadržaj:Literatura i bilješke

  • Objavljivanje ovog službenog prijevoda Pravila golfa iz 1999. godine odobrio je prevoditelj Zlatan Juras.

Drugi projekti

Wikipedija ima članak na temu: Golf

U Wikimedijinu spremniku nalaze se slike, zvučni i videozapisi o ovoj temi: Golf