Pravila golfa/Početno područje

Izvor: Wikiknjige

Pravilo 11. Početno područje[uredi]

Definicija

"Početno područje" je početna pozicija za polje koje će se igrati. To je pravokutna površina široka dvije duljine palice, kojoj su prednja i bočne strane određene vanjskim krajem dvaju graničnika. Loptica je izvan početnog područja kada je cijelom površinom izvan početnog područja.

11-1 Postavljanje loptice[uredi]

Loptica se pri postavljanju može staviti na zemlju, izbočinu na tlu koju je načinio igrač, te na stalak, pijesak ili drugi materijal, a u cilju njenog odizanja od razine tla. Igrač može stajati izvan početnog područja da bi odigrao lopticu koja se nalazi unutar njega.

11-2 Graničnici[uredi]

Prije no što igrač odigra svoj prvi udarac bilo kojom lopticom s početnog područja polja koje će se igrati, smatra se da su graničnici učvršćeni. U tim okolnostima, ako igrač pomakne ili dopusti da se graničnici pomaknu kako mu ne bi smetali u zauzimanju stava, zamahu ili pravcu igre, biti će kažnjen za povredu Pravila 13-2.

11-3 Loptica u padu sa stalka[uredi]

Ako loptica, kada nije u igri, padne ili bude gurnuta sa stalka u postupku adresiranja, može biti ponovno postavljena bez kazne, ali ako se u ovakvim okolnostima izvede udarac, neovisno o tome pomakne li se loptica ili ne, udarac se broji ali nema kazne.

11-4 Igranje izvan početnog područja[uredi]

a) Match igra
Ako igrač započinjuči igru na polju, odigra lopticu sa mjesta izvan početnog područja, protivnik može smjesta tražiti od igrača da taj udarac poništi i nekažnjeno odigra lopticu iz početnog područja, bez kazne.
b) Stroke igra
Ako natjecatelj, započinjući igru na polju, odigra lopticu sa mjesta izvan početnog područja, biti će kažnjen sa dva udarca i tada mora odigrati lopticu unutar početnog područja. Ako natjecatelj odigra udarac sa slijedećeg početnog područja ne ispravivši grešku ili u slučaju posljednjeg polja u rundi napusti putting green ne najavivši namjeru ispravke greške, bit će diskvalificiran. Udarci koje je natjecatelj odigrao izvan početnog područja ne ubrajaju se u njegov rezultat.

11-5. Igranje s pogrešnog početnog područja[uredi]

Primjenjuju se odredbe Pravila 11-4.