Prijeđi na sadržaj

Pravila golfa/Redoslijed igranja

Izvor: Wikiknjige

Pravilo 10. Redosljed igranja[uredi]

10-1 Match igra[uredi]

a) Početno područje
Za stranu koja ima pravo prvenstva igranja s početnog područja kaže se da ima "prednost". Prednost na prvom početnom području utvrđuje se poredkom na startnoj listi. Ako poredka nema, prednost se određuje ždrijebom. Strana koja dobije polje preuzima prednost na slijedećem početnom području. Ako je polje podijeljeno, prednost zadržava strana koja ju je imala na prethodnom početnom području.
b) Izvan početnog područja
Kada su loptice u igri, prvo se mora odigrati ona loptica koja je najudaljenija od jamice. Ako su loptice jednako udaljene od jamice, prednost igranja određuje se ždrijebom. Iznimka: Pravilo 30-3c (najbolja loptica i match igra 4 loptice).
c) Igranje preko reda
Ako igrač odigra udarac kada je na redu bio njegov protivnik, ovaj može smjesta zahtjevati da se taj udarac poništi i da igrač odigra kada bude na redu, bez kazne s mjesta s kojega je igrana izvorna loptica (vidi Pravilo 20-5).

10-2 Stroke igra[uredi]

a) Početno područje
Za natjecatelja koji ima pravo prvenstva igranja s početnog područja kaže se da ima "prednost". Prednost na prvom početnom području utvrđuje se poredkom na startnoj listi. Ako poredka nema, prednost se određuje ždrijebom. Natjecatelj s najnižim rezultatom na prethodnom polju preuzima prednost na slijedećem početnom području. Natjecatelj s drugim najnižim rezultatom igra slijedeći itd. Ako dva ili više natjecatelja imaju jednak rezultat na prethodnom polju, igrat će sa slijedećeg početnog područja redoslijedom kojim su igrali na prethodnom polju.
b) Izvan početnog područja
Kada su loptice u igri, prva se mora igrati ona loptica koja je najudaljenija od jamice. Ako su dvije ili više loptica jednako udaljene od jamice, prednost igranja određuje se ždrijebom Iznimka: Pravilo 22 i Pravilo 33-5.
c) Igranje preko reda
Ako natjecatelj odigra udarac preko reda, ne kažnjava se, a loptica će se dalje igrati kako leži. Ako Odbor ustanovi da su se natjecatelji dogovorili da igraju redosljedom drukčijim od onog propisanog stavcima 2a i 2b ovog Pravila u korist jednog od njih, oni će biti diskvalificirani. (Nepravilan redoslijed stroke igre u trojkama i četvorkama - vidi Pravilo 29-3).

10-3 Privremena loptica ili druga loptica s početnog područja[uredi]

Ako igrač igra privremenu lopticu ili drugu lopticu s početnog područja, treba to učiniti nakon što je njegov protivnik ili suigrač odigrao svoj prvi udarac. Ako odigra privremenu ili drugu lopticu preko reda, na igrača će se primjeniti stavak 1c i 2c ovog Pravila.

10-4 Loptica pomaknuta pri mjerenju[uredi]

Ako se pri mjerenju radi utvrđivanja najudaljenije loptice od jamice, loptica pomakne, to ne povlači nikakvu kaznu, a loptica se mora vratiti na mjesto.