Pravila golfa/Dodatak III

Izvor: Wikiknjige

Loptica

a) Težina Težina loptice ne smije biti veća od 45,93 g.
b) Veličina Promjer loptice ne smije biti manji od 42,67 mm. Ovaj zahtjev je zadovoljen ako loptica pri temperaturi od 23+1 C, uslijed vlastite težine padne kroz obruč promjera 42,67 mm, a u manje od 25 od ukupno 100 nasumce izabranih položaja. Testiranje se obavlja pri temperaturi od 23+1 C.
c) Sferna simetrija Loptica ne smije biti tako oblikovana, napravljena ili namjerno promijenjena da ima osobine leta koje odstupaju od osobina loptice u obliku simetrične kugle.
d) Početna brzina Brzina loptice pri mjerenju uređajem odobrenim od The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, ne smije prelaziti 76,2 m/s. Najveće dopušteno odstupanje je 2%. Temperatura loptice pri testiranju mora biti 23+1 C.
e) Standard ukupne daljine Vrsta loptice za golf, testirane uređajem odobrenim od The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, pod uvjetima standarda ukupne daljine utvrđenim od The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, ne smije prekoračiti prosječnu daljinu leta i kotrljanje s ukupnim dosegom od 256 m sa pozitivnim odstupanjem od 6%. Napomena: Odstupanje od 6% preciznijim testiranjem će biti smanjeno na 4%.

HANDICAP

Pravila golfa ne propisuju način dodjeljivanja i prilagođavanja handicapa kao ni drugih uvjeta u svezi handicapa. Ta materija je pod nadzorom i kontrolom Hrvatskog golf saveza i sva pitanja treba proslijediti na to tijelo.