Pravila golfa/Uljudnost na igralištu

Izvor: Wikiknjige

Sigurnost[uredi]

Prije no što izvede udarac ili načini probni zamah, igrač mora biti siguran da mu nitko ne stoji u blizini ili na mjestu na kojem bi ga mogla udariti golf palica, loptica ili kamen, oblutak, grana ili sličan predmet pokrenut udarcem, odnosno zamahom.

Obzir prema ostalim igračima[uredi]

Igrač koji ima prednost može igrati i prije no što njegov protivnik ili suigrač namjesti svoju lopticu. Nitko se ne treba kretati, govoriti niti stajati u blizini ili neposredno iza loptice, odnosno jamice dok igrač adresira lopticu ili izvodi udarac. Ni jedan igrač ne treba igrati sve dok svi igrači pred njim ne izađu iz domašaja.

Ritam igranja[uredi]

U interesu svih, igrači trebaju igrati bez zadržavanja. Igrači koji su u potrazi za lopticom trebaju pozvati igrače iza sebe da ih prođu, čim uvide da lopticu neće lako naći. Traženje ne može trajati 5 minuta, a da nisu ovako postupili. Također, oni ne smiju nastavljati igru prije no što ih propušteni igrači prestignu i izađu iz domašaja. Po završetku igre na polju, igrači trebaju odmah napustiti putting green. Grupa koja izgubi svoje mjesto na igralištu, tj. zaostane više od jedne cijele staze za igračima ispred sebe, treba dopustiti prolaz grupi iza sebe.

Prednost na igralištu[uredi]

U nedostatku posebnih pravila, grupa od dva igrača ima prednost i pravo prestići grupu od tri ili četiri igrača koji ih trebaju propustiti. Pojedinačni igrač nema pravo prednosti i treba dati prednost igri bilo koje vrste. Svaka igra na cijelu rundu ima prednost u odnosu na kraću igru.