Latinski jezik

Izvor: Wikiknjige
''Skoči'' na: orijentacija, traži
Logotip Wikiknjigâ
Ovo je wikiknjiga: molimo Vas, osjećajte se slobodnima mijenjati i dopunjavati, ispravljati pogrješke — radite sve što će pomoći njenom napretku i boljitku, imajući na umu da se ona neprestano razvija!
Latinski jezik


Latinski je danas izumrli indoeuropski jezik iz porodice italskih jezika. Širenjem rimske države čiji je bio službeni jezik latinski se proširio na golemo zemljopisno područje i nametnuo se kao jezik administracije, a razvojem rimske književnosti iskristalizirao se u svojoj literarno-umjetničkoj formi.

Različiti pokrajinski dijalekti pučkoga latinskog s vremenom su se toliko počeli međusobno razlikovati da su se iz njih razvili današnji romanski jezici: talijanski, rumunjski, retoromanski, francuski, provansalski, španjolski i portugalski. Od latinskog se baštini velik broj znanstvenih i umjetničkih termina, u svim europskim jezicima.

Smatra se da je latinski jezik kao govorni jezik izumro u 9. stoljeću; ipak je sve do 19. st. bio jezik međunarodne komunikacije, diplomacije i znanosti, a latinska književnost bujala osobito za vrijeme renesanse. Bio je i jezikom rimokatoličke liturgije sve do Drugoga vatikanskoga sabora, a dugo je bio službeni jezik u hrvatskim zemljama. Danas se koristi jedino u pravu i medicini.

Službeni je jezik još jedino u Vatikanu.


Sadržaj:

LekcijeLiteratura i bilješke
Drugi projekti

Wikipedia logo v3.svg članak o ovoj temi na Wikipediji
Commons-logo.svg slike, zvučni i video zapisi o ovoj temi na Zajedničkom poslužitelju