Latinski jezik

Izvor: Wikiknjige
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Logotip Wikiknjigâ
Ovo je wikiknjiga: molimo Vas, osjećajte se slobodnima mijenjati i dopunjavati, ispravljati pogrješke — radite sve što će pomoći njenom napretku i boljitku, imajući na umu da se ona neprestano razvija!
Latinski jezik

Dyalogus creaturarum-s197.jpg

Latinski je danas izumrli indoeuropski jezik iz porodice italskih jezika. Širenjem rimske države čiji je bio službeni jezik latinski se proširio na golemo zemljopisno područje i nametnuo se kao jezik administracije, a razvojem rimske književnosti iskristalizirao se u svojoj literarno-umjetničkoj formi.

Različita pokrajinska narječja pučkoga latinskoga s vremenom su se toliko počela međusobno razlikovati da su se iz njih razvili današnji romanski jezici: talijanski, rumunjski, retoromanski, francuski, provansalski, španjolski i portugalski. Od latinskog se baštini velik broj znanstvenih i umjetničkih termina, u svim europskim jezicima.

Smatra se da je latinski jezik kao govorni jezik izumro u 9. stoljeću; ipak je sve do 19. st. bio jezik međunarodne komunikacije, diplomacije i znanosti, a latinska književnost bujala osobito za vrijeme renesanse. Bio je i jezikom rimokatoličke liturgije sve do Drugoga vatikanskoga sabora, a dugo je bio službeni jezik u hrvatskim zemljama. Danas se koristi jedino u pravu i medicini.

Službeni je jezik još jedino u Vatikanu.


Sadržaj:

LekcijeLiteratura i bilješke
Drugi projekti

Wikipedia-logo-v2.svg

Wikipedija ima članak na temu: Latinski jezik

Commons-logo.svg

U Wikimedijinu spremniku nalaze se slike, zvučni i videozapisi o ovoj temi: Latin language