Latinski jezik

Izvor: Wikiknjige
''Skoči'' na: orijentacija, traži
Logotip Wikiknjiga
Ovo je wikiknjiga: molimo da se osjećate slobodnima izmjenjivati i dodavati, ispravljati pogreške — radite sve što će pomoći da postane naprednija i bolja, imajući na umu da se ona neprestano razvija!
Latinski jezik

[[Datoteka:|350px]]

Latinski je danas izumrli indoeuropski jezik iz porodice italskih jezika. Širenjem rimske države čiji je bio službeni jezik latinski se proširio na golemo zemljopisno područje i nametnuo se kao jezik administracije, a razvojem rimske književnosti iskristalizirao se u svojoj literarno-umjetničkoj formi.

Različiti pokrajinski dijalekti pučkoga latinskog s vremenom su se toliko počeli međusobno razlikovati da su se iz njih razvili današnji romanski jezici: talijanski, rumunjski, retoromanski, francuski, provansalski, španjolski i portugalski. Od latinskog se baštini velik broj znanstvenih i umjetničkih termina, u svim europskim jezicima.

Smatra se da je latinski jezik kao govorni jezik izumro u 9. stoljeću; ipak je sve do 19. st. bio jezik međunarodne komunikacije, diplomacije i znanosti, a latinska književnost bujala osobito za vrijeme renesanse. Bio je i jezikom rimokatoličke liturgije sve do Drugoga vatikanskoga sabora, a dugo je bio službeni jezik u hrvatskim zemljama. Danas se koristi jedino u pravu i medicini.

Službeni je jezik još jedino u Vatikanu.


Sadržaj:

LekcijeLiteratura i bilješke

Drugi projekti

Wikipedia-logo.png članak o ovoj temi na Wikipediji
Commons-logo.svg slike, zvučni i video zapisi o ovoj temi na Zajedničkom poslužitelju
Wikiquote-logo.svg navodi o ovoj temi na Wikicitatu
Wikisource-logo.svg izvorni tekstovi ili podatci o autoru na Wikizvoru
Wiktsister en.png rječnički podatci o ovoj temi na Wječniku