Esperanto

Izvor: Wikiknjige
''Skoči'' na: orijentacija, traži
Logotip Wikiknjiga
Ovo je wikiknjiga: molimo da se osjećate slobodnima izmjenjivati i dodavati, ispravljati pogreške — radite sve što će pomoći da postane naprednija i bolja, imajući na umu da se ona neprestano razvija!
Esperanto

Esperanto cover.jpg

Esperanto je međunarodni jezik nastao u drugoj polovici 19. stoljeća prema zamisli L. L. Zamenhofa koji je prvi udžbenik objavio 1887. pod pseudonimom "Dr. Esperanto" (liječnik koji se nada) što je kasnije postalo i ime samog jezika.

Sama ideja Esperanta bazira se na činjenici da u svijetu postoji tisuće jezika i ljudi se među sobom slabo ili nikako sporazumijevaju. Zamisao Esperanta je da se zadrže svi ti jezici, ali i da se uvede jedan zajednički, nadnacionalni jezik, koji bi stanovništvo cijele zemlje govorilo osim svog materinjeg jezika.

Esperanto se lako uči, zbog više razloga. Esperantska gramatika je pravilna i kratka, a rječnik je prilično internacionalan. Treći razlog je sistematska tvorba riječi koja omogućuje vrlo lagano stvaranje novih riječi iz već postojećih. Sve je to omogućilo esperantu da se razvije u jezik najlakši za učenje, stoga krenimo!


Sadržaj:

Lecionoj (Lekcije)

Aldonoj (Dodaci)Literatura i bilješke

Drugi projekti

Wikipedia-logo.png članak o ovoj temi na Wikipediji
Commons-logo.svg slike, zvučni i video zapisi o ovoj temi na Zajedničkom poslužitelju
Wikiquote-logo.svg navodi o ovoj temi na Wikicitatu
Wikisource-logo.svg izvorni tekstovi ili podatci o autoru na Wikizvoru
Wiktsister en.png rječnički podatci o ovoj temi na Wječniku