Konstrukcija i gradnja jedrilice/Sadržaj/Trup/Poluljuskasti i ljuskasti trup

Izvor: Wikiknjige
slika-1: Poluljuskasta konstrukcija trupa na jedrilici
slika-2: Aerodinamički prijelaz na mjestu spoja krila s trupom, trupa s repnim površinama i nosni luk
slika-3: Trup poluljuskaste konstrukcije jedrilice

Poluljuskasti i ljuskasti trup najčešće se primjenjuje kod visokosposobnih jedrilica. Sastoji se iz okvira, uzdužnica i oplate. Uloga uzdužnica je da prime opterećenja uslijed momenta savijanja. Okviri održavaju oblik, a njihov položaj određuje veličinu polja. Zadatak oplate je da primi opterećenja na smicanje i uvijanje. Na slici-1 prikazane su dvije konstrukcije poluljuskastog trupa. Jasno se uočavaju uzdužnice i okviri, kao i mjesta za pilota, za pričvršćivanje krila i za pričvršćivanje horizontalne repne površine.

Poprečni presjek najčešće je ovalan ili kružan jer u najvećoj mjeri ispunjava zahtjeve aerodinamike i komfornost smještaja pilota i ostalih uređaja. U prednjem donjem dijelu trupa ugrađuje se letva koja služi povezivanju prednjih okova i prijenosu opterećenja nastalih pri uzlijetanju i slijetanju. Na mjestima pričvršćenja kuke za vuču, skije ili kotača, krila, repnih površina ili drugih elemenata koji izazivaju koncentrirana opterećenja, struktura trupa se mora ojačati.

U cilju smanjenja otpora interferencje, odnosno utjecaja između dva elementa, mjesta gdje se ovaj problem javlja profiliraju se tako da daju što manji otpor. Na slici-2 vidi se profilacija na mjestu spajanja krila s trupom i vertikalnog stabilizatora s trupom. Pored toga, vidi se i nosni luk.

Često se kod ovakvog trupa prednji vanjski dio i unutarnja strana konture pokriva armiranim laminatom, na sličan način kao kod rešetkastog trupa. Na slici-3 vidi se trup jedrilice poluljuskaste konstrukcije, koja se sastoji iz niza okvira (1 – 19) i oplate koja je ojačana. Pored toga, vidi se i razmještaj komandi leta, i mjesto pričvršćenja "V" leptir repnih površina. Ovaj trup je cijeli napravljen od metala.

Kod ljuskastog trupa nema uzdužnih elemenata, već sva opterećenja nastala u letu ili na zemlji prima oplata. Ljuskasti trup se najčešće izrađuje kao sendvič–konstrukcija, pri čemu se između dva sloja ljepenke ili armiranog laminata postavlja balza, papirnato saće ili porozna pjenasta masa (slike- 4 i 5). Da bi se smanjilo polje oplate, obično se u trup postavlja nekoliko okvira. Isto tako, na mjestu ugradnje pojedinih elemenata komandi ili drugih uređaja u sendvič se postavlja umetak od punog drveta ili metala, ukoliko je ljuskasti trup metalni.