Prijeđi na sadržaj

Konstrukcija i gradnja jedrilice/Sadržaj/Trup/Okviri trupa

Izvor: Wikiknjige
slika-1: Normalni okviri i poluokvir (dva nosača okvira)
slika-2: Normalni okviri i poluokvir (dva nosača okvira)
slika-3: Noseći okviri i poluokvir (dva nosača okvira)

Okviri se prema ulozi dijele na: normalne, glavne (ili noseće) i poluokvire. Oblik okvira zavisi od zamisli konstruktora i namjeni jedrilice (školske i trenažne obično imaju mnogokutnik, a visokosposobne i natjecateljske ovalni oblik).

Elementi okvira su: pojas vertikale i dijagonale, ojačanja i oplata okvira. Za izradu su puno jednostavniji mnogokutni okviri. Normalni okviri imaju ulogu da održavaju oblik poprečnog presjeka pod djelovanjem opterećenja i dovode veličinu polja na onu vrijednost koja ispunjava uvjet da stvarni naponi na oplati budu nešto manji od kritičnih. Na slikama-1 i 2 prikazano je nekoliko tipova običnih okvira, kao i poluokvir. Poluokviri se nalaze na mjestima izreza trupa (kabina itd.). Po konstrukciji okviri moraju biti dovoljno kruti kako ne bi došlo do krivljenja u njihovoj ravnini pod djelovanjem sila.

Noseći okviri se nalaze na mjestima uvođenja koncentriranih sila u trup, kod glavnog i pomoćnog okvira krila, na mjestu horizontalnog repa, kuke za vuču avionom itd. Konstrukcija nosećih okvira vidi se na slici-3. Kako su sile koje uvodimo u trup često vrlo velike, struktura nosećih okvira mora biti snažna. To su najčešće kutije sa dva ili više zidova ljepenke.