Prijeđi na sadržaj

Wikiknjige:Uvodni tečaj/Prijavljivanje

Izvor: Wikiknjige
Ovaj je članak dio
Uvodnog tečaja Wikiknjiga
Tečaj

O Wikiknjigama
Moduli
Uređivanje
Nova knjiga
Prijavljivanje
Poveznice

Vidi također:

Pomoć: Sadržaj

Prijavljivanje se ne zahtijeva da se stranice mogu čitati, a u većini slučajeva i izmijenjivati ih. No, prijavljivanje nosi i povlastice koje anonimni suradnici nemaju.

Proces prijavljivanja[uredi]

Kreiranje računa je jednostavno. Izaberite jedan nadimak koji već netko ne koristi (vaše pravo ime, neki nadimak) i lozinku. Račun se kreira samo jednom. Poslije toga ste prijavljeni.

Svaka izmjena se bilježi pod vašim korisničkim imenom. Ako niste prijavljeni, svejedno će vam se promjene bilježiti u obliku IP adrese.

Zašto se prijaviti[uredi]

Ne morate se prijaviti, a ipak ćete moći pročitati i vidjeti apsolutno sve napisano na svim Wikimedijinim projektima. Svaka osim zaštićenih stranica može se i izmijenjivati bez prijavljivanja.

No, ideja o prijavljivanju je dobra zbog sljedećih razloga:

  • Ostali suradnici će vas moći prepoznati po vašem suradničkom imenu. IP adresa kao ime je pomalo nespretna. Također, vaša IP adresa je drugačija za svako mjesto na Zemlji, tako da kad ste uredili jedan modul u kući pod jednom IP adresom, već će u nekom uredu, kafiću..., ona biti drugačija. Zato je korištenje jedinstvenoga nadimka preporučljivo.
  • Imat ćete svoju vlastitu suradničku stranicu na kojoj možete napisati nešto malo o sebi (ili više ako hoćete), a imat ćete i vlastitu stranicu za razgovor pomoću koje ćete moći komunicirati s drugim suradnicima.
  • Moći ćete označavati svoje izmjene stranice kao manje promjene.
  • Ako želite da Vas drugi suradnici mogu kontaktirati putem e-mail, morate se prijaviti. Ali nitko i dalje neće znati Vašu e-mail adresu, jer će Vam u Vašem inboxu pisati Wikiknjige e-mail, dakle sve se odvija anonimno, osim ako vi ne napišete svoju e-mail stranicu na svojoj stranici za razgovor ili na suradničkoj stranici. No, davanje e-mail adrese uopće nije obavezno.
  • Moći ćete preimenovati stranice.
  • Moći ćete podešavati Wikiknjige u skladu s Vašim preferiranim načinom prikaza sadržaja, koji odaberete na vrhu ekrana.

Kako se prijaviti[uredi]

Prijavljivanje i mijenjanje preferenci se rade odvojeno za svaki Wikimedijin projekt.

Prvo, pobrinite se da ste podesili cookies. Neki pretraživači možda će odbaciti s nekih individualnih stranica na Internetu, no ovo se događa rijetko.

Nađite Wikimedijin projekt na kojemu želite otvoriti račun. Kliknite na Prijavi se, koji se nalazi na vrhu desno. Tada ćete morati upisati svoj nadimak i lozinku. Ako još niste prijavljeni, kliknite plavu poveznicu Otvori račun. Tu upišite nadimak koji želite, lozinku dva puta, e-mail adresu (nije obavezno), te kombinaciju od nekoliko slova protiv spama.

Ako odaberete mogućnost da vam Wikiknjige zapamte lozinku, nećete je morati više ukucavati na kompjuteru na kojemu ste tu mogućnost odabrali.

Što ako ste zaboravili lozinku[uredi]

Ako ste unijeli valjanu e-mail adresu dok ste se prijavljivali, a zaboravili ste lozinku, onda je lako ponovno ući u svoj račun, jer vam WIkimedija pošalje novu šifru. No, ako nemate e-mail adresu prijavljenu na Wikiknjigama, jedina opcija vam je da pokušate nagovoriti nekoga od administratora na Wikimediji.

Suradničko ime[uredi]

Suradničko ime ne smije biti:

  • uvredljivo
  • rasistički orijentirano
  • reklama za neki proizvod.

Ako netko prekrši ovo pravilo, nadimak će mu biti trajno blokiran.

Vaša suradnička stranica i Vaša stranica za razgovor[uredi]

Nakon što ste se prijavili, moći ćete kreirati svoju vlastitu korisničku stranicu i Vašu vlastitu stranicu za razgovor. Kada ste prijavljeni, vaše suradničko ime je ispisano na vrhu stranice. Možete kliknuti na tu poveznicu i dobit ćete prikaz Vaše suradničke stranice. Možete kliknuti i ostale četiri poveznice, bez odjavi se.

Većina korisnika koristi svoju suradničku stranicu da napišu nešto (manje ili više) o sebi.

Kako se odjaviti[uredi]

Odjaviti se možete bilo kada klikom na odjavi se koji se nalazi na vrhu stranice.

Poveznice >>