Prijeđi na sadržaj

Wikiknjige:Uvodni tečaj/O Wikiknjigama

Izvor: Wikiknjige
Ovaj je članak dio
Uvodnog tečaja Wikiknjiga
Tečaj

O Wikiknjigama
Moduli
Uređivanje
Nova knjiga
Prijavljivanje
Poveznice

Vidi također:

Pomoć: Sadržaj

Ovo je kratki uvod u Wikiknjige; za više podataka o tome što spada a što ne spada u Wikiknjige pogledajte članak Što su Wikiknjige.

O Wikiknjigama[uredi]

Službeni logo projekta Wikiknjige

Wikiknjige su zbirka udžbenika, priručnika, uputstava i komentiranih tekstova koju svatko može uređivati.

Ovaj projekt je dostupan svim ljudima željnima znanja. Nadamo se da će se jednoga dana koristiti u svim dijelovima svijeta. Teme koje obrađuju tekstualni moduli su različite, a nastoje se pokriti sva čovjekova dostignuća. No, na Wikiknjigama se ne rade eseji ili fiktivna djela. Iako su i eseji i fikcija potencijalni materijal za knjige, oni su mnogo izvan područja djelovanja ovoga projekta.

Wikiknjige su wikiprojekt[uredi]

Naša web stranica je wiki, što znači da je izgrađuje međusobna suradnja i dobra volja suradnika. Bilo tko s internet pretraživačem, čak i ako nije prijavljen na Wikiknjige, može uređivati gotovo svaki modul. Volonteri, prijavljeni ili anonimni, poboljšavaju ovaj projekt izradom mnogih novih modula, njihovim ispravljanjem, postavljanjem slika i drugim, o čemu ćete učiti iz ovog tečaja.

Slobodna distribucija i reprodukcija[uredi]

Svaka wikiknjiga je izrađena pod GNU licencom (doprinositelj se automatski slaže s tim ako je sačuvao izmjene). Zahvaljujući tome, sadržaj Wikiknjiga podložan je posve besplatnom korištenju što uključuje čitanje, izmjenjivanje, distribuiranje, umnažanje itd. Nadamo se da ćemo postati vodeća besplatna alternativa skupim pravim knjigama.

Wikiknjige su višejezični projekt[uredi]

Trenutačno postoji oko 120 izdanja Wikiknjiga na isto toliko jezika. Ova internet stranica, http://hr.wikibooks.org, hrvatsko je izdanje (inačica) Wikiknjiga. Svi su naši doprinosi isključivo na hrvatskom jeziku. Ako netko želi doprinositi na nekom drugom jeziku, prvo što treba učiniti je izabrati neko od stranih izdanja Wikiknjiga. Popis ostalih Wikiknjiga je ovdje.

Čitanje Wikiknjiga[uredi]

Wikiknjige su u svakom trenutku dostupne za jednakovrijedno pregledavanje, tj. čitanje.Kako biste pretražili Wikiknjige trebate samo utipkati traženi pojam ili podatak u tražilicu na lijevoj strani ekrana i potom pritisnuti Traži. Takvo će Vam pretraživanje pokazati sve stranice koje sadrže traženi pojam. Ako pak pritisnete Kreni, prikazat će Vam se stranice koje traženi pojam imaju u naslovu. Ako takav modul ne postoji, prikazat će vam se jednaki rezultati kao i pretraživanje gumbom Traži. Pretražujući, primijetit ćete da su neke knjige kompletnije od nekih drugih.

Na engleskom izdanju Wikiknjiga postoje i PDF verzije malog broja knjiga/modula (onih važnijih). Ovakav format se lakše downloada ili printa, no gubitak je u tome što se i nakon printanja podatci obnavljaju i ispravljaju, pa isprintana verzija može imati zastarjele i/ili netočne podatke.

Kako možete pomoći[uredi]

Wikiknjige teže proširivanju, unaprjeđivanju i ispravljanju. Za to su potrebni suradnici koji će je uređivati, a to može bilo tko s pristupom Internetu. Stoga, pozivamo Vas da doprinosite Wikiknjigama! Prije uređivanja poželjno se prijaviti, čime se također bavi ovaj tečaj (Prijavljivanje). Ne bojte se pridonositi Wikiknjigama, budite odvažni; drugi suradnici ili administratori će poslije vas zasigurno ispraviti eventualne greške.