Prijeđi na sadržaj

Wikiknjige:Pojmovnik

Izvor: Wikiknjige
Prečac:
WK:POJAM

Ovaj pojmovnik služi za bolje razumijevanje pojmova svojstvenih wikimedijinim projektima. Objašnjeni su ukratko.

Dio ovih riječi je žargon kojima se služe suradnici wikiprojekata na hrvatskom jeziku pri komunikaciji s drugim suradnicima (na stranicama za razgovor, u Čitaonici, na IRC-u i drugdje) i ne smije se koristiti pri pisanju modula. Oni se pišu standardnim hrvatskim jezikom.

0-9[uredi]

admin
pokrata od administrator; suradnici koji imaju pristup sučeljskim postavkama Wikiknjiga u svrhu njezina održavanja.
arhiviranje
preseljenje neke stranice u arhiv. Izvodi se tako što se sadržaj kopira (copy (engl.)) iz prve stranice i zalijepi (paste (engl.)) u arhiv.
arhiv
stranica na koju se pohranjuju stari razgovori i sl. U pravilu se radi o suradničkim stranicama za razgovor ali se isti princip može primijeniti i na ostale stranice koje je potrebno arhivirati (npr. Čitaonicu). Obično se na takvim stranicama ne vrše izmjene, a nastaju kao podstranica.
birokrat
suradnik koji ima mogućnost promoviranja novih administratora i dodjeljivanje suradnicima statusa bota.
bot
suradnički račun namijenjeni automatskoj izmjeni stranica putem računalnih programa. Na taj način je moguć velik broj izmjena u kratkom roku.
blokiranje
opcija koju koriste administratori u slučaju namjernog kršenja pravila i smjernica od strane suradnika. Služi oduzimanju mogućnosti uređivanja wikiprojekta.
babilon
skup suradničkih predložaka koji se postavlja na suradničke stranice da bi suradnici istakli količinu poznavanja jezikâ. Naziva se još i babel (engl.).
brisanje
administratorska opcija koja služi brisanju modula/članka ako nije u skladu s pravilima Wikiknjiga ili ne spada u njih (vandalizmi). Takvi bi moduli trebali imati predložak {{bris}} (prvi slučaj) ili {{neprimjereno}} (drugi slučaj).
Commons
engleski naziv za Zajednički poslužitelj.

Č[uredi]

Ć[uredi]

dvostruko preusmjeravanje
preusmjeravanje koje vodi na drugo preusmjeravanja. Nepoželjno je jer je neučinkovito pa ga treba izmijeniti.

[uredi]

Đ[uredi]

evidencije
osobina softwarea koja omogućuje praćenje prijave suradnika, brisanja stranica, blokiranja, premještanja stranica... Ovdje možete pregledati sve evidencije.
glavna stranica
početna stranica wikiprojekta, odnosno ona koja se prva pojavi kad se otvori web-stranica projekta. Na njoj se nalaze poveznice prema važnijim temama.
grafiti
oblik pisanja neprimjerenog teksta i raznih vrsta besmislica. Smatraju se vandalizmom.
imenski prostor
osobina softwarea koja omogućava razlikovanje stranica na wikiprojektu. Uz glavni imenski prostor u kojem se nalaze moduli postoje i prostori poput Razgovor:, Suradnik:, Wikiknjige: i dr.
IRC
jednostavan program koji omogućuje razgovor putem interneta u realnom vremenu.
interwiki poveznice
vidi: međuwiki poveznice
istovremeno uređivanje
slučaj kada dva suradnika u isto vrijeme pokušaju sačuvati izmjenu na istoj stranici. Tada se prikaže poruka da je netko promijenio stranicu: u donjoj kućici za pisanje članaka prikazan je Vaš tekst, a u gornjoj izmjena drugoga suradnika.
IP adresa
računalni broj s kojeg uređuju neprijavljeni suradnici; svakog se dana mijenja.
kartice
male "kućice" na vrhu svake stranice.

Lj[uredi]

MediaWiki
software na kojem se baziraju Wikiknjige i njeni sestrinski projekti, kao i neki drugi projekti koji nisu u vezi s Wikimedijom.
međuwiki poveznice
poveznice koje povezuju članke iste teme na Wikiknjigama na jednom jeziku sa Wikiknjigama na drugim jezicima. Pojavljuju se izvan modula, na lijevoj strani.
Nedavne promjene
prikaz posljednjih promjena (od nekoliko dana do nekoliko minuta, ovisno o aktivnosti projekta). Na njima se prate promjene svih neprijavljenih i prijavljenih suradnika. Tako se lakše može otkriti mogući vandalizam u modulu od strane nekog suradnika. Poveznica na njih se nalazi lijevo, u okviru orijentacija.

Nj[uredi]

odjava
opcija prijavljenih suradnika; kad suradnik ne želi uređivati pod svojim nadimkom, klik na opciju ga vraća u stanje neprijavljenog suradnika do novog prijavljivanja (ovo ne poništava suradnički račun).
poveznice
hipertekst koji vodi do druge stranice. Čine važan dio wikiprojekata jer omogućuju lak prelazak s pojma na pojam. Vrste: unutarnje, vanjske, međuwiki.
preusmjeravanje
ako članak ima drugo ime ali istog značenja, postavlja se preusmjeravanje. Kad u tražilicu upišete drugi naziv članka kojeg tražite, na vrhu članka pisat će "Preusmjereno s".
premještanje
vrsta preusmjeravanja pri kojoj se na novi nalsov ne premiješta samo sadržaj već i stare izmjene. Opcija samo prijavljenih suradnika.
Prikaži kako će izgledati
tipka ispod okvira za uređivanje koja služi za pregled stranice nakon izmjene. Ovo je potrebno činiti prije čuvanja izmjena, jer ćete vjerojano ugledati nešto što želite promijeniti.
podstranice
stranice koje u svojem imenu sadržavaju ime roditeljske stranice odvojeno znakom "/".
Suradničko ime
ime ili nadimak pod kojim suradnici doprinose.
stranica za razgovor
svaka stranica osim posebnih ima karticu "Razgovor" na kojoj se raspravlja o svemu na toj stranici.
suradnička stranica
na njima suradnici opisuju sebe, stvaraju svoje popise stranica ili dodjeljuju nagrade jedni drugima. Ona je također dio Wikiknjiga i služi za poticanje suradnje među suradnicima.
sažetak
polje ispod okvira za uređivanje u njemu suradnici, prilikom uređivanja članka, upišu što su napravili u članku.

Š[uredi]

vandalizam
izmjena sadržaja wikiprojekta s lošom namjerom. Ima više oblika: grafiti, prvokativne slike, pornografija...
vanjske poveznice
vrsta poveznica koja vodi do web stranice koja može poslužiti kao izvor podataka.
Zajednički poslužitelj
Wikimedijin projekt koji je multimedijalno skladište slikovnih i zvučnih datoteka koje mogu koristiti svi wikiprojekti. Glavna stranica.

Ž[uredi]