Wikiknjige:Pravila

Izvor: Wikiknjige
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pravila

Wikiknjige (engl. Wikibooks), zajednički su projekt čiji suradnici imaju jedinstveni cilj:

Razvijanje besplatnih tekstualnih knjiga slobodnoga sadržaja i drugih tekstova.

Ova stranica služi kao vodič kroz pravila i smjernice koje suradnici drže vrijedećima i smatraju važnima, vjerojatno i neophodnima. One nam pomažu rad koji nas vodi prema cilju. Važno je napomenuti kako neke od ovih smjernica i dalje bivaju razvijane kako Wikiknjige napreduju i rastu.

Definicije izraza[uredi]

Riječi "morati" i "trebati" usvojene su s engleske Wikipedije i definiraju kako se one trebaju koristiti u pravilima Wikiknjiga.
Morati
Ova riječ, ili izraz "zahtijevati", znače da je definicija prijeko potrebna za pravilo ili smjernicu.
Trebati
Ova riječ, ili pridjev "preporučen", znače da postoje valjani razlozi u određenim situacijama koja opravdava pojedinu smjernicu, no sve popratne pojave i posljedice moraju biti potpuno i pomno razmotrene prije odabiranja neposluha prema pravilu.
Službeno
Odnoseći se na pravilo ili smjernicu, pridjev "služben" znači da se pravilo ili smjernica provodi od strane svih suradnika. Službeno pravilo je skup nekoliko potpravila koja se poštuju. Smjernica je skup pravila koja se poštuju.
Dotrajalo
Odnoseći se na pravilo ili smjernicu, pridjev "dotrajao" znači da je došlo do novoga pravila ili smjernice. Novo pravilo ili smjernica se primjenjuje i službeno, dok se stara verzija drži samo radi povijesnih razloga.
Odbijeno
Odnoseći se na prijedlog za neko pravilo ili smjernicu, pridjev "odbijeno" znači da je prijedlog odbijen od strane zajednice koja je demokratskim načinom glasovanja izglasala odbijanje predloženog pravila ili smjernice. Odbijeni prijedlozi drže se iz razloga da budu vidljivi zajednici i da ne budu predloženi ponovno, te vrlo vjerojatno, ponovno odbijeni.
Predloženo
Odnoseći se na pravilo ili smjernicu, pridjev "predloženo" znači da je pravilo ili smjernica predloženo od strane jednoga ili grupe suradnika, te čeka na odluku administratora da bude prihvaćena ili odbijena. Predloženo pravilo ili smjernica može postati "službeno" ili "odbijeno", ovisno o ishodu glasovanja.

Procedure[uredi]

Oblikovanje pravila i smjernica[uredi]

Pravila i smjernice Wikiknjiga trebale bi biti oblikovane i formulitane najvećim dijelom dogovorom između suradnika. Najbolje se dogovarati u Čitaonici, stranicama za razgovor pojedinih knjiga ili modula, Meti ili preko IRC kanala. Nakon što je dogovor postignut, trebao bi se stvoriti službeni dokument na Wikiknjigama koji automatski postaje pravilo ili smjernica.

Za prijedloge za nova pravila ili smjernice, dodajte novi podnaslov na prijedlozima za nova pravila i smjernice, smještena ispod u tekstu. Prijedlog se mora nalaziti izvan glavnog imenskog prostora (Wikiknjige:<ime vašega prijedloga>).

Sve dok je pravilo u statusu predloženoga, svi suradnici imaju pravo mijenjati tekst prijedloga kao odraz razgovara i kompromisa što se tiče prijedloga. Nakon što je prijedlog razmotren od strane suradnika i ako je rad na prijedlogu završen, sve je u redu da dogovorom postane službena smjernica ili pravilo Wikiknjiga. Za pobliže pojašnjavanje načina donošenja odluka, pogledajte smjernice o donošenju odluka.

Poštovanje i pridržavanje pravila[uredi]

Vi ste uređivač – uređivačica Wikiknjiga (suradnicasuradnik). Wikiknjigama nedostaju stalni suradnici, tj. središnji mehanizam suradnika koji će nadgledati sve promjene i napredak Wikiknjiga. Umjesto toga, aktivni suradnici nadgledaju nedavne promjene radeći ispravke i dopune na sadržaju ili formatu. Tako uređivači Wikiknjiga rade kao pisci i uređivači.

U iznimnim slučajevima Jimbo Wales može blokirati bilo kojega suradnika na ograničeno ili neograničeno vrijeme (trajna blokada) na bilo kojem projektu. Tako se i dogodilo na engleskim Wikiknjigama gdje je uporni vandal trajno blokiran nakon što je dokazano da je upravo on unosio vandalizme. Jimbo je također objavio da će većina Wikimedijinh smjernica i pravila ući u smjernice i pravila Wikiknjiga; vidi ovaj Wikien-l proglas.

Pravila[uredi]

Službeno pravilo Wikiknjiga lako se prepozna jer ima {{pravilo}} umetnuto na samom vrhu stranice. Sve stranice koje su pravilo Wikiknjiga uvrštene su u kategoriju s pravilima Wikiknjiga.

Ne kršite autorska prava[uredi]

Wikiknjige su zbirka knjiga slobodnoga sadržaja pod GFDL dozvolom. Postavljanje djela bez dozvole autora koji ima autorska prava ruši samu koncepciju projekta Wikiknjiga i može dovesti do kaznenog odgovaranja za projekt. Više informacija na autorskim pravima Wikiknjiga.

Wikiknjige su izvor instrukcija[uredi]

Stranice bi trebale prvenstveno koristiti za razvijanje tekstualnih knjiga i kao potpora već postojećim instrukcijskim materijalima u obliku knjiga. Zapravo, stranice za razgovor trebale bi ići u smjeru poboljšavanja modula. Za više informacija o Wikiknjigama kao instrukcijskom izvoru, pogledajte:

Struktura Wikiknjiga[uredi]

Sadržaj Wikiknjiga[uredi]

Poštujte druge suradnike[uredi]

Suradnici na Wikiknjigama dolaze iz različitih država i kultura, što za posljedicu ima različitu točku gledišta. Lijepim odnošenjem prema drugim suradnicima postiže se zdrava atmosfera i duh suradnje u projektu izrade Wikiknjiga. Za neke smjernice, pogledajte pravila ponašanja.

Administratori[uredi]

Postoje neke stranice koje uređivati mogu samo administratori. U slučaju prijepora vidi m:w:hr:WP:RP.

Birokrati[uredi]

Birokrati mogu pomoći u razumijevanju je li došlo do konsenzusa odnosno jesu li zadovoljene sve postupovne odredbe.

Smjernice[uredi]

Službena smjernica Wikiknjiga uočljiva je jer na vrhu stranice ima postavljen predložak {{predložak:smjernica}}. Pogledajte kategoriju trenutnih službenih smjernica jer neki popisi mogu biti zastarjeli.

Neke smjernice navedene ispod nisu (još) službene, no učestalo je njihovo opće prihvaćanje.

Opće smjernice[uredi]

Smjernice o ponašanju[uredi]

 • Potpisujte se na stranicama za razgovor (četiri tilde (~~~~) koje dobijete istodobnim pritiskom na tipke Alt Gr + 1 --> ~)
 • Izbjegavajte nepristojnosti
 • Bez osobnih napada i pomaknite osobne razmirice izvan projekata Wikimedije
 • Prijavite se ako imate već suradničko ime ili otvorite suradnički račun ako ga već nemate
 • Budite oprezni s novopridošlicama.

Smjernice o sadržaju[uredi]

 • Objasnite žargon
 • Definirajte i opišite
 • Navodite izvore i koristite točne reference
 • Izbjegavajte tvrdnje koje se stalno mijenjaju
 • Provjeravajte činjenice
 • Izbjegavajte navođenje izvora koji upućuju na stranicu izvan Wikimedijinih projekata koju vi vodite

Smjernice o stilu[uredi]

 • Stil Wikiknjiga
 • Uvijek ispunjavajte sažetak
 • Boje nisu nužno potrebno; važniji je sadržaj od estetskog izgleda
 • Izbjegavajte paragrafe od jedne rečenice

Prijedlozi[uredi]

Ako imate prijedlog nekog novog pravila ili smjernice, slobodno ga predložite ovdje!

Novi prijedlozi[uredi]