Wikiknjige:Administratori/Prijedlozi za ukidanje ovlasti

Izvor: Wikiknjige
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Proceduru za ukidanje ovlasti može pokrenuti samo jedan od administratora Wikiknjiga na hrvatskome jeziku ili jedan od stjuarda poslije primanja javnog zahtjeva od administratora Wikiknjiga na hrvatskome jeziku. Osim ove mogućnosti, ukidanje ovlasti može zatražiti i Jimmy Wales, osnivač projekta (na svim projektima Zaklade Wikimedija). Sva niže navedena glasovanja održavaju se u dužini od tri tjedna od početka glasovanja.

Neće se prihvatiti pokretanje procedure izvan ovih pravila, kao ni pokretanje sličnih procedura kojima bi za cilj bilo ostvarivanje istog i/ili sličnog rezultata. Ukidanje ovlasti, odnosno uklanjanje administratorskih prava, skidanje prava, statusa administratora samo su sinonimi koji vode istom cilju.

Općenito

Neće se prihvatiti pokretanja procedure za smanjivanje dozvola koje pripadaju pojedinoj suradničkoj skupini.

Neprihvatljiv razlog

Neaktivnost nije prihvatljiv razlog.

Procedura se može pokrenuti tek poslije održane javne rasprave, koja se mora održati u trajanju najmanje 30 dana na podstranici u obliku Wikiknjige:Administratori/Rasprava o ukidanju ovlasti/ime_suradnika.

Pokretač javne rasprave mora pokazati (s diff-ovima) da je došlo do:

  • Učestalih sukoba interesa
  • Nedopuštanja dijaloga ili dovođenja u pitanje vlastitih uređivanja (u GIP-u)
  • Kršenja autorskih prava i ignoriranja kršenja autorskih prava drugih suradnika
  • Zloupotrebljavanja ovlasti
  • Provođenja politike općenito protivne Wikiknjigama

Pokretač rasprave mora udovoljavati uvjetima za kandidata za administratora, mora se brinuti da u raspravi sudjeluju samo suradnici koji bi inače mogli glasovati za administratora. Ako pokretač rasprave ne pokaže dovoljno jasnim razloge za njeno pokretanje može biti sankcioniran.

Svaka zloupotreba ove stranice bit će sankcionirana.