Prijeđi na sadržaj

WikiKuharica/Recepti/Mesna juha

Izvor: Wikiknjige

Mesna juha ili juha od mesa je jelo vrlo karakteristično za ovaj dio svijeta, naime, najčešće se sprema kod nas nešto rjeđe u Italiji, a slično je i u okolnim zemljama. Juha se sprema vrlo jednostavno, a sadrži znatan broj bjelančevina, termički dobro obrađenih, te se kao takva preporuča bolesnicima i rekonvalescentima. Dodavanjem tjestenine u samu juhu, povečava se njena kalorična vrijednost. Meso koje se koristilo za kuhanje juhe idealno nadopunjava obrok, kao glavni sastojak glavniog jela koje će slijediti iza ove juhe.

Za pripremu juhe je potrebno:

  • 0,75 kg junećeg ili goveđeg mesa i kosti. Preporučava se uzeti dio oko rebara, zajedno sa kostima,koji je odličan za ovu namjenu (premda ne i najbolji).
  • 2 glave luka
  • 3-4 mrkve srednje veličine
  • 2-3 grančice selena
  • 2 žličice koncentrata od rajčice
  • sol, papar
  • 3-4 žlice sitne tjestenine za juhu

Priprema:
U lonac usuti 3 litre vode i staviti na štednjak. Dok se voda grije, očistiti luk i mrkvu, te oprati grančice selena. U lonac dodati meso, mrkvu i selen, a luk prije stavljanja u lonac lagano zacrniti na ploči štednjaka (ovo se može napraviti samo na štednjacima sa klasičnim pločama). Provjeriti da li je nivo vode prekrio meso i dodati koncentrat rajčice. Nakon jedno sat vremena kuhanja, dodati sol i papar, te kuhati dok meso ne omekša. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti i poziciji mesa, a često se kreće oko 120 min. Kada je meso gotovo, juha se iz lonca ocijedi u drugu posudu u kojoj se ukuha tjestenina. Kada je tjestenina gotova, juha je spremna za serviranje.

Napomena:
Mrkva koja se kuhala zajedno s mesom, može se servirati kao dodatak glavnom jelu ili se može iskidati na komadiće i dodati u juhu.