Ubuntu/Sadržaj/Ubuntu/Instalacija

Izvor: Wikiknjige
< Ubuntu‎ | Sadržaj‎ | Ubuntu

Ubuntu ima neke svoje izvedbe kao što su Edubuntu, Kubuntu, Xubuntu itd. Ova instalacija se odnosi na sam Ubuntu, instalacija je ista/slična u svim inačicama Ubunta. Za Ubuntu bi trebalo omogućiti najmanje 384MB RAM-a i 4GB prostora na čvrstom disku.

Ubuntu je slobodan software, i može se besplatno skinuti sa službene stranice, dolazi kao LiveCD, što znači da se ne mora instalirati na disk da bi se isprobao.

Instalacija[uredi]

Od inačice 8.04, Ubuntu se može instalirati pod Windowsom kao i drugi programi. Ovdje je prikazana instalacija na čisti disk. U optički pogon se stavi Ubuntu LiveCD i resetira računalo. Nakon čega se pojavi sučelje u kojem možete odabrati nekoliko opcija.

Prva opcija za pokrenuti odnosno instalirati Ubuntu

Prva opcija služi za pokretanje Ubuntu-a kao live session, Ubuntu se u tom modu može isprobati bez potrebe za instalacijom, iako je nešto sporiji nego kod instalirano, zbog sporije komunikacije između optičkog pogona i memorije. Nakon što se Ubuntu podigao, na desktopu će biti ikona za pokretanje instalacije Install. Nakon pokretanja instalacije pojavi se prozor za instalaciju u ~ 7 koraka.

  1. Odabir jezika (može se odabrati hrvatski)
  2. Odabir vremenske zone
  3. Podešavanje rasporeda tipki na tipkovnici (Croatian/Hrvatska)
  4. Particioniranje diska: kod instalacije na čitav disk može se odabrati "Guided - use entire disk" (za cijeli disk), a postoji i "Manual" (ručno) gdje možete točno odrediti particije. Kod Manual, potrebno je još napraviti swap particiju, ako je na računalu 1GB RAM-a ili više, swap nije nužan. Kod 512MB RAM-a, swap može biti od 256-512MB.
  5. Prijenos podataka iz M$ (ako već postoji instaliran Windows, nije nužno)
  6. Unos osnovnih podataka (korisničko ime, lozinka i sl.)
  7. Potvrda/Početak instalacije

Nakon što instalacija počne, trebala bi trajati oko 30 minuta, nakon toga je potrebno napraviti restart i to je kraj instalacije.

Vidi još[uredi]

U Wikimedijinu spremniku nalazi se još materijala na temu: Ubuntu

Wikipedija ima materijala na temu: Ubuntu