Prijeđi na sadržaj

Ubuntu/Sadržaj/Administracija/Instalacija programa

Izvor: Wikiknjige

U Ubuntu se instalacija programa može napraviti na više načina, korištenjem terminala, aplikacijama za dodavanje i uklanjanje programa. Za instalaciju bilo kojeg programa najpotrebnija je internet veza, koja nije nužna jer se može i s instalacijskih diskova, ali je najpogodnija zbog ažurnosti. Za instalaciju programa su potrebna root prava, odnosno lozinka.

Dodaj/Ukloni programe[uredi]

Aplikacija za dodavanje i uklanjanje programa

Programi -> Dodaj/Ukloni programe

Ovo je najjednostavniji način za dodavanje i uklanjanje programa. Moguće je nekoliko programa istovremeno dodati i ukloniti. Na lijevoj strani su programi svrstani u kategorije. Na desnoj strani se nalazi sam popis programa, a mogu se i poredati po "popularnosti" ili nazivu. U donjem okviru se nalazi kraći opis odabranog programa. Pored svakog programa se nalazi kućica, koja ako je već označena, znači da je program već instaliran. Ako se želi ukloniti dotični program, potrebno je samo odznačiti kućicu i primijeniti promjene (eng.: Apply Changes), a za dodati novi, označiti. Istovremeno se tako može odabrati i ukloniti nekoliko programa, te potom primijeniti odabrano (instalirati).

Na vrhu se nalaze dva okvira, desni služi za pretraživanje programa po određenom nazivu, a lijevi služi za selektiranje programa po licencama i izvoru. All available applications označava sve dostupne programe, All Open Source applications označava sve dostupne "slobodne" programe, Supported applications označava programe s potporom krovne organizacije Ubuntu-a, Third party applications su programi "treće strane", a Installed applications only su samo već instalirani programi.

Aplikacija Dodaj/Ukloni programe bi trebala biti prisutna u OS kod svake normalne instalacije, ako aplikacija nije prisutna, može se instalirati preko terminala sa sudo apt-get install gnome-app-install, ili u Synaptic upravitelju datoteka odabirom paketa gnome-app-install

Synaptic upravitelj paketa[uredi]

Synaptic upravitelj datoteka

Sustav -> Administracija -> Synaptic upravitelj paketa

Synaptic upravitelj paketa je složeniji pristupa dodavanju i uklanjanju programa od prethodno opisanog. Ovom aplikacijom je moguće dodavati, uklanjati i nadograđivati pakete, te upravljati repozitorijem.

Opis ikona (Pomoć -> Opis ikona)

Na lijevoj strani je moguće odabrati pakete po namijeni, stanju, izvoru ili osobnom filtru. Na desnoj strani su paketi, ispod njih kraći opis, a detaljnije informacije o pojedinom paketu su dostupne preko Paket -> Svojstva ili Ctrl + O, gdje je moguće vidjeti informacije poput verzija i ovisnosti. Kvadratić pored paketa označava njegovo stanje (instaliran, nije instaliran, dostupna nadogradnja, pokidan i sl.).

Da bi se instalirao novi paket, potrebno je klikom na njega označiti kvadratić sa Označi za instalaciju, nakon čega se može pojaviti manji prozor koji obavještava o dodatnim paketima nužnim za odabranu instalaciju. Za uklanjanje paketa mogu se odabrati opcije Označi za uklanjanje ili Označi za potpuno uklanjanje, potpuno uklanjanje uklanja i konfiguracijske datoteke.

Terminal[uredi]

Ikona gnome terminala

Programi -> Pomagala -> Terminal

Preko terminala se mogu dodati, ukloniti ili nadograditi paketi.

Određene naredbe za instalaciju programa:

  • ažuriranje popisa paketa: sudo apt-get update
  • instalacija svih dostupnih nadogradnji: sudo apt-get upgrade
  • pretraživanje paketa: apt-cache search paket
  • instalacija paketa: sudo apt-get install ime_paketa
  • uklanjanje paketa: sudo apt-get remove ime_paketa
  • uklanjanje određenog paketa i svih drugih ovisnih o njemu (koji nisu u upotrebi): sudo apt-get autoremove ime_paketa
  • automatsko uklanjanje nekorištenih paketa: sudo apt-get autoremove