Razlika između inačica stranice »Bezjački vodič kroz svijet Harryja Pottera/Knjige/Harry Potter i Kamen mudraca«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
{{citat|The whole house smelled of cabbage}}
Zanimljivo, u knjigama je istaknuto kako neki napitci imaju miris kupusa, među ostalima i Višesokovni napitak. U GF7, tijekom Svjetskog prvenstva u metloboju, Harry s Weasleyevima odstaje u šatoru koji Harryja podsjeća na miris kuće gospođe Figg.
 
{{citat|"We could phone Marge," Uncle Vernon suggested.
"Don't be silly, Vernon, she hates the boy."}}
Ujna Marge, sestra ujaka Vernona, zaista mrzi Harryja. Pobliže ju upoznajemo u PA2, gdje saznajemo da ima buldoga imena Rasparač, kojeg nosi pod rukom. Prema poglavlju PA2, Margein posljednji posjet bio je na Dudleyev rođendan "godinu prije no što je Harry krenuo u Hogwarts", kad je Rasparač stjerao Harryja na drvo. Tijekom Harryjeve prve Oklumencije, pojašnjeno je kako je godina u pitanju ona kad je Harry imao 9 godina (OP24).
 
{{citat|Piers was a scrawny boy with a face like a rat. He was usually the one who held people's arms behind their backs while Dudley hit them.}}
Piers Polkiss iznimno podsjeća na Petera Pettigrewa: maleno vucaralo koje prati svakog tko ima moć. Poput Pettigrewa, i njegovo lice podsjeća na štakora.
 
{{citat|Next morning, however, he had gotten up to find his hair exactly as it had been before Aunt Petunia had sheared it off.}}
Ovo bi mogla biti čarolija za rast kose (Hair-Thickening Charm), koju je nesvjesno bacio Harry, uslijed briga o školi slijedećeg dana.
 
{{citat|...the smaller it seemed to become, until finally it might have fitted a hand puppet, but certainly wouldn't fit Harry.}}
Ovo je Reducio, čarolija koju će Harry vidjeti tek za 3 godine na Obrani od mračnih sila. Čaroliju će Barty Crouch Jr. demonstrirati na pauku.
 
{{citat|On the other hand, he'd gotten into terrible trouble for being found on the roof of the school kitchens. Dudley's gang had been chasing him as usual when, as much to Harry's surprise as anyone else's, there he was sitting on the chimney.}}
S obzirom da iz teksta možemo zamijetiti da se Harry pomaknuo u trenu, izgleda kao da se aparatirao, za što licencu može dobiti tek sa 17 godina (HBP18). Harry ima dojam da ga je vjetar odnio na krov, pa je možda i sam iskoristio čaroliju levitacije.
 
Harryjeva iskustva s Aparacijom tijekom šeste godine navode kako je proces veoma neugodan dok se osoba ne navikne, što ipak znači da je u pitanju čarolija levitacije.
 
{{citat|The snake suddenly opened its beady eyes.}}
Autorica nas ovdje uljuljava u lažan osjećaj sigurnosti. Razumijemo samo kako Harry izvodi magiju, pa nam se ovaj dio čini samo kao jedan zabavan dio. On, i mi, nećemo znati koliko je neobično biti parsel-ust sve do njegova idućeg susreta sa zmijom, u duelantskom klubu tijekom ''Odaje tajni''.
 
{{citat|...the glass front of the boa constrictor's tank had vanished.}}
Harry će čarolije uklanjanja (Vanishing Spells) na životinjama svladati tek na petoj godini, iako su vjerojatno prije svladali predmete, poput stakla.
 
=== Poglavlje 3: Pisma ni od koga ===
38

uređivanja

Navigacijski izbornik