Nogomet/Pravila/Originalna pravila iz 1863.

Izvor: Wikiknjige

Originalna pravila su, kako smo već rekli, napisana u prosincu 1863., a ovo je prijevod originala s engleskog na hrvatski:

1. Maksimalna duljina igrališta treba biti 200 jardi, a maksimalna širina 100 jardi. Duljina i širina trebaju biti označene sa zastavicama. Golove moraju sačinjavati dvije stative međusobno udaljene 8 jardi, i to bez ikakve vrpce ili grede koja ih spaja.

2. Pobjednik bacanja novčića ima izbor strana. Utakmica počinje nakon početnog udarca koji se odvija na sredini igrališta unutar kruga predviđenog za to. Tijekom početnog udarca protivnička momčad ne smije pristupiti na bliže od 10 jardi.

3. Nakon zabijenoga gola, momčad koja je gol primila izvodi loptu s centra, a momčadi trebaju zamijeniti mjesta (!).

4. Gol se zabija nakon što lopta prođe između dvije stative ili iznad stativa po bilo kojoj visini, pod uvjetom da nije bačena rukom, nošena rukom ili ispucana iz ruke.

5. Kada je lopta van granica terena, prvi igrač koji je dotakne mora je ubaciti u teren pod uvjetom da bude izvan granice terena pod pravim kutom od mjesta na kojem je lopta izašla. Ne smije se dodirnuti loptu dok ona ne padne na travu.

6. Kada igrač napuca loptu van granica igrališta, ne smije je više dirati dok se ponovno ne ubaci u igru, niti smije ometati druge igrače da loptu ubace u igru.

7. U slučaju da lopta pređe gol-liniju, a igrač čiji je gol bliži gol-liniji prvi dotakne loptu, netko od njegovih suigrača će biti zadužen da vrati loptu u igru slobodnim udarcem sa suprotnog mjesta od kojeg je lopta izašla iz terena. Ako netko od protivničkih igrača prvi dotakne loptu, netko od njegovih suigrača je mora izvesti s 15 jardi od gola sa suprotnog mjesta na gol-liniji od koje je lopta izašla. Momčad koja se u tom trenutku brani mora stajati iza gol-linije dok netko od protivnika ne dotakne loptu.

8. Ako igrač ima loptu pod kontrolom, dodjeljuje mu se slobodan udarac sa mjesta kojeg on označi. Poslije toga se može udaljiti s tog mjesta gdje želi, a nitko od protivnika ne smije napredovati od označenog mjesta prije nego što napadači dotaknu loptu.

9. Nijedan igrač ne smije nositi loptu.

10. Saplitanje ili udaranje nije dozvoljeno, niti se dozvoljava korištenje ruku da se gurne ili zadrži protivnik.

11. Igrač ne smije baciti niti je dodati rukom suigraču ili protivniku.

12. Nijednom igraču nikako nije dozvoljeno pomicanje lopte s tla s rukama dok je lopta u igri.

13. Igraču je dozvoljeno baciti loptu rukom ili je dodati suigraču ako je lopta prešla aut-liniju i izašla iz terena.

14. Nijednom igraču nije dozvoljeno korištenje čepova, željeznih štitnika ili gutta-perche na kopačkama.