Koronavirus/Sadržaj/Početak

Izvor: Wikiknjige
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Koronavirus izgled.

Koronavirus (množina:Koronavirusi ; lat:Orthocoronavirinae ili Coronavirinae) je tip virusa infekcije dišnog sustava. Uz iste simptome uzrokovane još od gripe, ovaj virus daje teške posljedice ukoliko se tijelo ne brine tokom zaraze.

Koronavirusi su virusi iz potporodice Orthocoronavirinae, porodice Coronaviridae i reda Nidovirales. Obavijeni su jednolančanim, pozitivno usmjerenim RNK genomom i spiralno simetričnim nukleokapsidom. Veličina genoma je između 26 i 32 kilobaze – najveća za neki RNK virus.

Naziv "koronavirus" dolazi od latinske riječi corona, čije je značenje "kruna" ili "aureola", a odnosi se na karakteristični izgled virusnih čestica (viriona): imaju obod koji podsjeća na krunu ili koronu Sunca.

Otkriće[uredi]

Koronavirusi su prvi put otkriveni u 1930-ima kada se pokazalo da je akutna respiratorna infekcija pripitomljenih pilića uzrokovana virusom infektivnog bronhitisa (IBV). U četrdesetim godinama dva životinjska koronavirusa, mišji virus hepatitisa (MHV) i transmisivni gastroenteritis virus (TGEV) su izolirani.