Koronavirus/Sadržaj/Lijekovi protiv COVID-19

Izvor: Wikiknjige
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
SARS-CoV-2 virion animation.gif

Lijek protiv COVID-19 (eng: Coronavirus drug research) je postupak istraživanja za razvoj preventivnog cjepiva ili terapijskog lijeka na recept koji bi ublažio ozbiljnost koronavirusne bolesti 2019. (COVID-19). Na međunarodnoj razini do lipnja 2020. nekoliko stotina tvrtki za lijekove, biotehnološke tvrtke, sveučilišne istraživačke skupine i zdravstvene organizacije razvijale su 159 kandidata za cjepivo i preko 300 potencijalnih terapija za bolest COVID-19 u različitim fazama pretkliničkih ili kliničkih istraživanja.

Međunarodna platforma za registraciju kliničkih ispitivanja SZO-a zabilježila je 536 kliničkih studija za razvoj terapija za post-infekcije COVID-19, s brojnim utvrđenim antivirusnim spojevima za liječenje drugih infekcija u okviru kliničkih istraživanja koja se trebaju zamijeniti.

U ožujku, SZO je pokrenuo Suđenje o soliditetu u 10 zemalja, upisujući tisuće ljudi zaraženih COVID-19 kako bi procijenili učinke liječenja četiri postojeća antivirusna spoja s najviše obećanja o učinkovitosti. U travnju 2020. uspostavljen je dinamičan, sustavni pregled kako bi se pratio napredak registriranih kliničkih ispitivanja za cjepivo protiv COVID-19 i terapeutskih lijekova.

Razvoj cjepiva i lijekova proces je u više faza, koji obično zahtijeva više od pet godina da bi se osigurala sigurnost i učinkovitost novog spoja. U veljači 2020. godine, SZO je rekao da ne očekuje da će cjepivo protiv SARS-CoV-2 - uzročnika virusa COVID-19 - postati dostupno za manje od 18 mjeseci i konzervativne procjene vremena potrebnog za dokazivanje sigurnosti , djelotvorno cjepivo je oko 12 mjeseci (početak 2021.).

Od lipnja nekoliko potencijalnih terapija nakon infekcije, uključujući favipiravir, remdesivir i lopinavir koji su korišteni u međunarodnom ispitivanju solidarnosti, bilo je u posljednjoj fazi testiranja na ljudima - klinička ispitivanja faze III-IV - i pet kandidata za cjepivo ušlo je u drugu fazu ljudske sigurnosti, doziranja i ocjene učinkovitosti, faza II.