Domovinski rat/Sadržaj/Hrvatske postrojbe/4. gardijska brigada "Pauci"

Izvor: Wikiknjige
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
4. gardijska brigada "Pauci"

Četvrta gardijska brigada, poznata i po ratnom nazivu "Pauci", elitna je postrojba Hrvatske vojske čiji je doprinos za vrijeme Domovinskog rata nemjerljiv.

Naziv[uredi]

Pred sam kraj Domovinskog rata poginuo je jedan od najvećih heroja četvrte brigade, zapovjednik tenkista general Andrija Matijaš Pauk, po kojem je brigada nakon toga prozvana - Pauci.

Osnutak i ratni put[uredi]

Osnutak[uredi]

4. gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991. godine u jeku priprema za ustrojavanje ZNG-a, nakon samog početka agresije na Republiku Hrvatsku. Brigada je bila sastavljena od dragovoljaca i veće skupine mladih redarstvenika koji su izašli iz središta za izobrazbu postrojbi za posebne namjene MUP-a u Lučkom i Kumrovcu.

Ratni put[uredi]

4. brigada je jedna od onih postrojbi čiji pripadnici nisu imali vremena za obučavanje, pa je isto vršeno u hodu tijekom izvršenja zadaća koje su postavljane pred njih. Sve borbene zadaće brigada je izvršavala pod geslom "In hoc signo vinces" (U tom znaku pobjeđuješ), a prvi borbeni zadatak brigade je bila akcija oslobađanja Kruševa, koji je uspješno izvršen u srpnju 1991. godine. Potom su uslijedile obrambene ali i oslobodilačke akcije od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama Tigar i Vlaštica. Nakon Dubrovnika i južnog bojišta brigada je sudjelovala u operaciji Maslenica koju je kao i sve operacije prije uspješno izvršila. Nakon Maslenice brigada sudjeluje u akcijama Zima 94, Skok-1 i Skok-2, Ljeto 95, a potom u akcijama Oluja i Maestral.

4. brigada tijekom Domovinskog rata nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj pa je stoga tadašnji Ministar Obrane Gojko Šušak rekao: "Hrvatska vojska u svom sastavu ima 7 Gardijskih Brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada".

U borbi za slobodu Hrvatske poginula su 193 pripadnika ove postrojbe, čije su slike, zajedno s umrlim pripadnicima brigade, postavljene u spomen kapeli vojarne Sveti križ na Dračevcu u Splitu.

Zapovjednici[uredi]

Brigadom su od njezina osnutka zapovijedali ratni zapovjednici: suosnivač general Ivo Jelić (zajedno s brigadirom Mladenom Bujasom), general Mirko Šundov i general Damir Krstičević. Mirnodopski zapovjednici 4. brigade su bili stožerni brigadir Ante Kotromanović i brigadir Zvonko Asanović, brigadir Blaž Beretin, a danas je na njezinu čelu brigadir Mladen Fuzul. Trojica od njih su već ranije umirovljena. Brigadir i suosnivač četvrte gardijske brigade Pauci Mladen Bujas preminuo je 2012. godine te je pokopan u Splitu.

Brigada danas[uredi]

Preustrojem Hrvatske vojske 4. gardijska brigada je postala dijelom nove Gardijske Motorizirane Brigade u čiji sastav su ušli pripadnici 1. gardijske brigade "Tigrovi", 2.gardijske brigade "Gromovi", 4. gardijske brigade "Pauci" i 9. gardijske brigade "Vukovi".