Domovinski rat/Sadržaj/Hrvatske postrojbe/4. gardijska brigada "Pauci"

Izvor: Wikiknjige
4. gardijska brigada "Pauci"

Četvrta gardijska brigada, poznata i po ratnom nazivu "Pauci", elitna je postrojba Hrvatske vojske čiji je doprinos za vrijeme Domovinskog rata nemjerljiv.

Naziv[uredi]

Pred sam kraj Domovinskog rata u posljednjoj operaciji"Južni potez" poginuo je jedan od najvećih heroja Četvrte brigade, zapovjednik tenkista-oklopno -mehanizirane bojne general bojnik Andrija Matijaš Pauk, po kojem je brigada nakon rata dobila naziv - "Pauci".

Osnutak i ratni put[uredi]

Osnutak[uredi]

4. gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991. godine u jeku priprema za ustrojavanje ZNG-a, nakon samog početka agresije na Republiku Hrvatsku. Brigada je bila sastavljena od dragovoljaca i veće skupine mladih redarstvenika koji su izašli iz središta za izobrazbu postrojbi za posebne namjene MUP-a u Lučkom i Kumrovcu.

Ratni put[uredi]

4. brigada je jedna od onih postrojbi čiji pripadnici nisu imali vremena za obučavanje, pa je isto vršeno u hodu tijekom izvršenja zadaća koje su postavljane pred njih. Sve borbene zadaće brigada je izvršavala pod geslom "IN HOC SIGNO VINCES" (U ovom znaku pobjeđuješ),Četvrta Brigada u osnivanju ZNG 4.Brigada u svom sastavu ima četiri pješačke bojne 1.Splitska bojna,2.sinjska bojna,3.imotska bojna,4.bojna sa područja Drniša i okolice te niz samostalnih satnija te izvidničko diverzantska satnija.Te postrojbe ulaze u preustroj 1.11.1992.gdje se formiraju pješačke motorizirane bojne i oklopno-mehanizirana bojna te niz drugih pripadajućih brigadnih postrojbi.Prvi borbeni zadatak brigade je bila akcija oslobađanja Kruševa, koji je uspješno izvršen u srpnju 1991. godine. Potom su uslijedile obrambene ali i oslobodilačke akcije od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama Tigar i Vlaštica. Nakon Dubrovnika i južnog bojišta brigada je preustrojena i dobiva naziv"Gardijska"sudjeluje u operaciji Maslenica kao glavni nositelj borbenih zadaća koju je kao i sve operacije prije uspješno izvršila. Nakon Maslenice brigada sudjeluje u akcijama Zima 94Dinara,Livanjsko Polje, Skok-1 i Skok-2, Ljeto 95, a potom u akcijama Oluja i [[Maestral]te u operaciji"Južni potez".Treba istaknuti da 4.Brigada za vrijeme i nakon vojnih operacija aktivno sudjeluje u očuvanju oslobođenih područja i njezine postrojbe su u aktivnoj obrani držeći položaje.Praktički 4.Brigada je cijeli Domovinski rat provela na ratištu kako u oslobodilačkim operacijama tako i u aktivnoj obrani držeći položaje na prvim crtama bojišta.

4. brigada tijekom Domovinskog rata nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj pa je stoga tadašnji ministar obrane Gojko Šušak rekao: "Hrvatska vojska u svom sastavu ima sedam Gardijskih Brigada, sve dobro obučene i opremljene ima jedna koja je "udarna", a to je Četvrta gardijska brigada". Četvrta gardijska brigada u svom sastavu ima tri pješačke bojne,oklopno-mehaniziranu bojnu,protuoklopni raketni divizijun,izvidničku satniju,satniju veze,logističku satniju.Vojni ustroj brigade je zračno-desantna postrojba i vizualna oznaka je crvena beretka. U borbi za slobodu Hrvatske poginula su 194 pripadnika ove postrojbe 5 je nestalih, čije su slike postavljene u spomen kapeli vojarne Sveti Križ na Dračevcu u Splitu. U ratnim sukobima ranjeno je 1500 gardista.Od ustroja do kraja Domovinskog rata kroz Četvrtu brigadu prošlo je do sedam tisuća gardista aktivnog sastava.

Zapovjednici[uredi]

Brigadom su od njezina osnutka zapovijedali ratni zapovjednici: suosnivač general Ivo Jelić (zajedno s brigadirom Mladenom Bujasom), general Mirko Šundov i general Damir Krstičević. Mirnodopski zapovjednici 4. brigade su bili stožerni brigadir Ante Kotromanović i brigadir Zvonko Asanović, brigadir Blaž Beretin, a danas je na njezinu čelu brigadir Mladen Fuzul. Trojica od njih su već ranije umirovljena. Brigadir i suosnivač četvrte gardijske brigade Pauci Mladen Bujas preminuo je 2012. godine te je pokopan u Splitu.

Brigada danas[uredi]

Preustrojem Hrvatske vojske 4. gardijska brigada je postala dijelom nove Gardijske Motorizirane Brigade u čiji sastav su ušli pripadnici 1. gardijske brigade "Tigrovi", 2.gardijske brigade "Gromovi", 4. gardijske brigade "Pauci" i 9. gardijske brigade "Vukovi". Slijednik 4.Gardijske Brigade danas je 3.Mehanizirana bojna Hrvatske vojske"Pauci".