Wikiknjige:Privremeni pravilnik o uvjetima i načinu stjecanja statusa: ophoditelj, automatski ophođeni suradnik, uklonitelj

Izvor: Wikiknjige
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Privremeni pravilnik o uvjetima i načinu stjecanja statusa: ophoditelj, automatski ophođeni suradnik, uklonitelj

(1) Uvodno.

(1.1) Glasovanje na stranici Wikiknjige:Glasovanje/Nova suradnička prava nije sazvano nakon rasprave. Nikša Milošević, u svojoj knjizi Samoupravno odlučivanje (Zagreb, 1982), opisao je analitičku strukturu modela samoupravnoga odlučivanja u osam faza: A) Pojava problema odnosno javljanje poticaja za akciju (I. faza), B) Proučavanje problema, proučavanje inicijative za akciju (II. faza), C) Izrada prijedloga rješenja, izrada nacrta odluke (III. faza), D) Upoznavanje samoupravnog tijela i delegata u samoupravnim organima s nacrtom (prijedlogom) odluke (IV. faza), E) Priprema samoupravnog tijela i delegacija za odlučivanje (V. faza), F) Rasprava na sjednici (VI. faza), G) Glasanje (VII. faza; napomena: uvjetno jer je riječ o trenutku kad bez cimanja za rukav svi koji žele glasovati trebaju dići ruku; moguće je osigurati takvo glasanje i u uvjetima wikiknjiga), H) Izvršavanje, provođenje odluke (VIII. faza). Prijedlog nije uopće formuliran u smislu čemu ophodnja (patroliranje) na manjim projektima, naglasak neformuliranog prijedloga je na novim suradničkim skupinama. Štetno je uvođenje novih suradničkih skupina na tako malim projektima (raslojavanje suradnika), a bez jasnog cilja, bez jasnih pravila o radu s ophoditeljskim alatom. Ne mora svaki prijedlog proći svih 8 navedenih faza, no ovaj neformulirani prijedlog nije bio raspravljen i po svemu je nedorečen.

(1.2) Bez obzira na izneseno u 1.1 uvodi se Privremeni pravilnik o uvjetima i načinu stjecanja statusa ophoditelj i automatski ophođeni suradnik, ako suradnici na projektu Tvorničaru (engl. Wikimedia Phabricator) odluče prihvatiti prethodno navedeno glasovanje kao konsenzus, iako to nije konsenzus lokalne zajednice suradnica i suradnika Wikiknjiga na hrvatskome jeziku.

(1.3) Naknadno će se utvrditi Privremeni pravilnik o radu suradnika u suradničkim skupinama ophoditelj, automatski ophođeni suradnik, te uklonitelj.

(2) Osnovni uvjeti za stjecanja statusa automatski ophođeni suradnik.

(2.1) Suradnica odnosno suradnik koji želi steći status automatski ophođeni suradnik treba uređivati na enciklopedijski način, tj. imati volje za enciklopedijsko stvaranje sadržaja.

(2.2) Najmanje 21 uređivanje u glavnom imenskom prostoru, i to sadržajno uređivanje, a ne uklanjanja izmjena, ne kategorizacije, ne stvaranje prečaca. Dobro poznavanje pravopisa.

(2.3) Najmanje 2 mjeseca od prvoga uređivanja (za dobivanje statusa automatski ophođenoga suradnika).

(2.4) Suradnica odnosno suradnik, sam se može prijaviti najviše dva puta za dodjelu statusa autoophođenog (ako prethodno njegov zahtjev bude odbijen), nakon toga za status ga mora predložiti ophoditelj ili administrator.

(3) Osnovni uvjeti za stjecanja statusa ophoditelj i uklonitelj

(3.1) Uklanjanje vandalizama, razlikovanje testiranja od vandaliziranja, poučavanje novih suradnika, komunikacija s wikizajednicom (sudjelovanje u raspravama). Obvezno korištenje naviska na wikiknjigama na hrvatskome jeziku, kao i temeljito razumijevanje njegova smisla. Praćenje nedavnih promjena na IRC-u. Kandidat mora imati uključene sekunde u prikazu vremena, kao i uvijek nakon toga, bez obzira bio uspješan u pokušaju dobivanja statusa ili ne.

(3.2) Najmanje 51 uređivanje u glavnom imenskom prostoru, i to sadržajno uređivanje, a ne uklanjanja izmjena, ne kategorizacije, ne stvaranje prečaca. Vrlo dobro poznavanje pravopisa.

(3.3) Najmanje 5 mjeseci od prvoga sadržajnoga uređivanja (za dobivanje statusa ophoditelja). Najmanje 6 mjeseci od prvoga sadržajnoga uređivanja (za dobivanje statusa uklonitelja).

(3.4) Suradnica odnosno suradnik, sam se može prijaviti najviše jedanput za dodjelu statusa ophoditelja odnosno uklonitelja (ako prethodno njegov zahtjev bude odbijen), nakon toga za status ga mora predložiti administrator.

(4) Statuse dodjeljuje birokrat, ne postoji konsenzus da administrator ima pravo dodjeljivati statuse suradnika u suradničkim skupinama: ophoditelj, automatski ophođeni suradnik, uklonitelj, a na wikiknjigama na hrvatskome jeziku. Po izraženoj volji wikizajednice, administratori ne smiju imati ovlast ni dodjeljivati niti uklanjati prethodno navedene statuse (suradničke skupine).

$wgAddGroups['bureaucrat'] = array( 'patroller', 'autopatrolled', 'rollbacker' );
$wgRemoveGroups['bureaucrat'] = array( 'patroller', 'autopatrolled', 'rollbacker' );

(5) Između dviju prijava za bilo koji status, bez obzira je li se suradnik predložio sam ili ga je predložio netko drugi, mora proći najmanje 3 mjeseca. Ophoditelj mora prethodno postati automatski ophođeni suradnik, dok uklonitelj to ne mora.

(5.1) Globalni uklonitelji ne mogu biti kandidati za status uklonitelja na wikiknjigama na hrvatskome jeziku, dok god imaju globalni status.

(6) O prijedlogu se izjašnjavaju samo ophoditelji, administratori i birokrati, ne i ostali suradnici, prvenstveno zato što ophoditelji i administratori pregledavajući promjene vide tko i koliko griješi. Nisu dopušteni ni komentari niti glasovi moralne podrške.

(6.1) Odluka se donosi apsolutnim konsenzusom (100 %). Suradniku (suradnici) koji je dobio jedan glas protiv neće biti dodjeljena prava. Glasovi {{za}} moraju se obrazložiti, a glasovi {{protiv}} mogu biti bez obrazloženja. Dovoljno je obrazloženje da suradnik nema volje za enciklopedijski rad, što je dokazivo i uređivanjima na drugim projektima. Prava se dodjeljuju, u pravilu, sedam dana nakon zaključenoga glasovanja o prijedlogu, te ako su pritom ispunjeni svi uvjeti.

(6.2) Glasovanje traje, u pravilu, pet dana od postavljenoga prijedloga ako su ispunjeni svi uvjeti. Glasovanje najdulje traje 7 dana, računajući rok na sekunde. Dužnost zaključivanja glasovanja je na administratorima, no ako oni ne zaključe glasovanje, dužnost je kandidata da zaključi glasovanje točno na sekundu isteka roka od 9 dana od početka glasovanja. Ako i poslije 9 dana od isteka roka glasovanje nije zaključeno na regularan način, dužnost zaključivanja imaju postojeći ophoditelji, koji imaju pravo zaključiti glasovanje do isteka 11. dana od početka glasovanja. Ako i poslije 11 dana od isteka roka glasovanje nije zaključeno na regularan način, dužnost zaključivanja imaju postojeći automatski ophođeni suradnici i uklonitelji (osim kandidata), koji imaju pravo zaključiti glasovanje do isteka 13. dana od početka glasovanja. Tek nakon isteka 13. dana pravo zaključivanja glasovanja ima bilo koji suradnik koji se registrirao prije početka glasovanja, osim kandidata. Kandidat ni u kom slučaju nema pravo zaključiti glasovanje.

(7) Statusi se neće dodjeljivati na testnoj bazi. Privremeno dodjeljivanje ovisi o prosudbi dodjeljivača. Suradnici se ne mogu prijaviti za privremeno dodjeljivanje, već isto trebaju dogovoriti na IRC-u, i to nakon što prođu redovitu proceduru.

(8) Privremeni pravilnik o uvjetima i načinu stjecanja statusa: ophoditelj, automatski ophođeni suradnik, uklonitelj stupa na snagu odmah, a primjenjuje se najranije od 4. travnja 2019. u 17:44:35‎ (SEV).

(9) Privremeni pravilnik o uvjetima i načinu stjecanja statusa: ophoditelj, automatski ophođeni suradnik, uklonitelj neće biti kategoriziran.

(10) O uklanjanju statusa dovoljna je obrazložena odluka birokrata.

Vidi i[uredi]