Razlika između inačica stranice »Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/P/Propeler«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
dodani pojmovi
m (pov.)
(dodani pojmovi)
[[Slika:Hercules.propeller.arp.jpg|thumb|150px|right|Elisa RAF-ovog Herculesa C4]]
'''Elisa (propeler)''' je [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/A/Aerodinamika|aerodinamički]] oblikovana površina koja proizvodi potisnu ili vučnu [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/F/Sila|silu]] okretanjem u struji zraka[[zrak]]a. Sila koju [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/B/Krak elise|krak]]ovi proizvode okomita je na ravninu okretanja elise. Može imati jedan ili više krakova.
 
=== Pojmovi vezani za elisu ===
*'''propellerPropeller anti-icer''' - uređaj za sprječavanje pojave [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/I/Led|led]]a na krakovima elise. To mogu biti električni grijači ili sustav koji dovodi mješavinu alkohola i glicerina na napadne ivice krakova elise.
*'''propellerPropeller blade'''- krak elise. Okretni [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/M/Moment|moment]] motora pretvara u vučnu silu.
*'''Propeller blade angle''' –stvarni kut između središnje linije aeroprofila kraka i ravni okretanja.
*'''propeller hub'''- glavčina, centralni dio elise na koji se učvršćuju krakovi. Sama "glava" elise učvršćuje se na radilicu [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/E/Motor|motor]]a.
*'''Propeller blade tipping''' –zaštitna obloga od tankog lima na napadnim ivicama drvenih krakova elise. Lim štiti drvo od utjecaja vode, pijeska i udara kamenčića.
*'''Propeller boss''' –čvrsti središnji dio glavčine elise sa nepromjenjivim korakom.
*'''Propeller brake''' –kočnica na turbo-elisnim motorima koja sprječava okretanje elise nakon gašenja motora tijekom leta ili pri radu motora na malim okretajima na Zemlji.
*'''Propeller butt''' –korijen kraka elise koji je učvršćen u glavčinu.
*'''Propeller critical range''' –kritične jednolične vibracije elise. Vrijednost se posebno prikazuje na instrumentu koji mjeri broj okretaja elise.
*'''Propeller diameter''' –promjer elise od vrha jednog kraka do vrha suprotnog kraka.
*'''Propeller effective pitch''' –put koji će prijeći jedan vrh kraka za jedan okretaj.
*'''Propeller efficiency''' –omjer između pogonske i stvarne snage na elisi. Trenjem dijelova gubi se oko 20% snage.
*'''Propeller geometric pitch''' - put koji jedan vrh kraka elise treba prijeći za jedan okretaj kroz krutu tvar.
*'''propellerPropeller hub'''- glavčina, centralni dio elise na koji se učvršćuju krakovi. Sama "glava" elise učvršćuje se na radilicu [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/E/Motor|motor]]a.
*'''Propeller pitch''' –stvarni kut između tetive aeroprofila kraka elise i ravnine okretanja.
*'''Propeller shaft''' –osovina na koju je učvršćena elise. Elisa koja je pokretana direktno učvršćuje se na kraj radilice motora. Elisa pokretana preko zupčanika učvršćuje se na posebnu osovinu koja je dio redukcijskog prijenosa.
*'''Propeller slip''' –klizanje elise (razlika između stvarnog i geometrijskog koraka elise.
*'''Propeller spider''' –sklop ležajeva i mehaničke veze krakova elise s promjenjivim kutom unutar glavčine, oko kojega se krak okreće.
*'''Propeller synchronization''' –usklađivanje postavnih kutova svih krakova na elisama radi postizanja iste brzine okretanja.
*'''Propeller thrust''' –izraz za potisnu silu elise.
<hr />
*'''Prop-fan''' –elisa za nadzvučne brzine na vrhovima njenih krakova pri brzini zrakoplova oko 900 km/h na visini od 10 000 m. Ove elise imaju 6 do 8 krakova koji su zakrivljeni u obliku bumeranga.
*'''Prop-wash''' –struja zraka iza elise.
 
{{wikipedija|Elisa}}
4.166

uređivanja

Navigacijski izbornik