Razlika između inačica stranice »Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/A/An«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
uređivanje
(an)
 
(uređivanje)
===<font color=blue>''An''-</font>===
*'''AN –aeronautical standard drawings''' –standardi veličina [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/A/Zrakoplov|zrakoplov]]nih spojnih elemenata. Ispred svih elemenata koji su izrađeni po ovom standardu stavlja se kratica AN.
 
===<font color=blue>''Ana''</font>===
*'''Anaerobic resin''' jednokomponentna poliesterska smola koja se stvrdnjava kad se iz nje izvuče sav [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/A/Zrak|zrak]].
*'''Analyzer, engine''' –prijenosni uređaj koji služi za ispitivanje rada uređaja i sustava na zrakoplovu kao i otkrivanje i lociranje kvarova na tim uređajima.
 
===<font color=blue>''Anc''</font>===
*'''Anchor nut''' –matica koja se pričvršćuje na strukturu zrakoplova (zavarivanjem ili zakivanjem). Kod uvrtanja vijaka tada nije potrebno stezati maticu.
 
===<font color=blue>''Ane''</font>===
*'''Anemometar''' –instrument koji mjeri [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/A/Zračna brzina|brzinu]] strujanja zraka. Sadrži niz polukružnih [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/B/Krak elise|lopatica]] učvršćenih na osovinu. Brzina vrtnje lopatica mjeri se brojačem i ta se vrijednost pretvara u brzinu.
*'''Aneroid''' –membransko-mehanički sklop koji reagira na promjenu tlaka šireći se ili skupljajući.
 
===<font color=blue>''Anh''</font>===
*'''Anhydrous''' –osobina materijala koji ne sadrži vodu.
 
===<font color=blue>''Ani''</font>===
*'''Anion''' –negativni ion koji se kreće prema anodi u procesu elektrolize.
 
===<font color=blue>''Ann''</font>===
*'''Annual inspection''' –godišnji pregled ili provjera zrakoplova, sadrži sve provjere rada i ispravnosti zrakoplova, njegovih sastavnih dijelova, [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/E/Motor|motor]]a i instrumenata. Radove izvode isključivo tehničko osoblje s odgovarajućim dozvolama.
*'''Annular combustor''' –prstenasta komora izgaranja kod mlaznih motora u kojoj se miješa [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/F/Gorivo|gorivo]] i zrak i vrši se izgaranje.
*'''Annulus''' –otvor između dva koncentrična prstena (npr. prostor između diska [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/C/Kompresor|kompresor]]a i vanjskog kučišta).
*'''Annunciator panel''' –ploča s lampicama koje upozoravaju pilota o mogućim kvarovima u sustavima zrakoplova. Prema važnosti lampice su obojene u crveno (opasno stanje), žuto (sustav je u korištenju) i zeleno (siguran, ispravan rad).
 
===<font color=blue>''Ano''</font>===
*'''Anoxia''' –teži slučaj hipoksije, nedostatka kisika koji može prouzročiti jaka oštećenja na ljudskim organima.
 
4.166

uređivanja

Navigacijski izbornik