Koronavirus/Sadržaj/Pandemija koronavirusa u Hrvatskoj: razlika između inačica

Izvor: Wikiknjige
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Stvorena nova stranica sa sadržajem: »thumb|400 px Pandemija koronavirusa proširila se na Hrvatsku '''25. veljače 2020....«.
 
Slika COVID-19_announcement_in_Pula_Pola_Croatia_1.jpg je uklonjena jer ju je na Commonsu obrisao Pi.1415926535
 
Redak 12: Redak 12:
[[Datoteka:Covid 19 school Croatia.jpg|thumb|right|Upozorenje o COVID-19 na ogradi zaprešićke škole]]
[[Datoteka:Covid 19 school Croatia.jpg|thumb|right|Upozorenje o COVID-19 na ogradi zaprešićke škole]]
[[Datoteka:COVID-19 announcement in Pula-Pola Croatia.jpg|thumb|left|Plakat u Puli s važnim informacijama za građane]]
[[Datoteka:COVID-19 announcement in Pula-Pola Croatia.jpg|thumb|left|Plakat u Puli s važnim informacijama za građane]]

[[Datoteka:COVID-19 announcement in Pula Pola Croatia 1.jpg|thumb|right|Dvojezični hrvatsko-talijanski plakat o COVID-19 u Puli: "3 tjedna su bitna!"]]
[[Datoteka:Zg mrzim Koronu.jpg|thumb|left|Grafit "mrzim Koronu" na raskrižju Draškovićeve i Vlaške ulice u Zagrebu]]
[[Datoteka:Zg mrzim Koronu.jpg|thumb|left|Grafit "mrzim Koronu" na raskrižju Draškovićeve i Vlaške ulice u Zagrebu]]
Zabrinutost zbog virusa započela je čim je počeo njegov brzi porast u Kini. Zračne luke u Hrvatskoj pripremljene su i počele su prolaziti kroz pasivne mjere i biti oprezne.
Zabrinutost zbog virusa započela je čim je počeo njegov brzi porast u Kini. Zračne luke u Hrvatskoj pripremljene su i počele su prolaziti kroz pasivne mjere i biti oprezne.

Posljednja izmjena od 4. ožujka 2021. u 02:24

Pandemija koronavirusa proširila se na Hrvatsku 25. veljače 2020. godine. Prvi slučaj potvrđen je u Zagrebu. Obolio je 26-godišnjak koji je od 19. do 21. veljače boravio u talijanskom gradu Milanu. Nakon što je pozitivno testiran, hospitaliziran je u Sveučilišnoj bolnici za zarazne bolesti dr. Frana Mihaljevića u Zagrebu.

Dana 19. ožujka 2020. zabilježeno je više od 100 slučajeva. Broj oboljelih samo za 2 dana duplicirao se na 200, a zaključno s 27. ožujka potvrđeno je više od 500 slučajeva. Dne 2. travnja zabilježeno je više od 1.000 slučajeva. Trenutačno je u Hrvatskoj potvrđeno 2.249 slučajeva, od kojih je 106 preminulo, a 2.132 je izliječeno, dok su na koronavirus do sada testirane 69.606 osobe.

Prema Sveučilištu u Oxfordu, Hrvatska je među državama s najstrožim restrikcijama i mjerama za smanjenje zaraze novim koronavirusom (stanje krajem ožujka 2020. godine). Krajem ožujka, u usporedbi s u istodobno započetom epidemijom u regiji Apulija u Južnoj Italiji, koja ima površinu i stanovništvo usporedivo s Hrvatskom te također nije daleko od žarišta epidemije na području Sjeverne Italije, Hrvatska, možda zahvaljujući boljem upravljanju kriznom situacijom, evidentira bitno manji broj zaraženih, i osobito višestruko manji broj umrlih.

Vlada Republike Hrvatske za građane je otvorila web stranicu [1] i poseban broj telefona 113, za informacije o koronavirusu.

Pozadina[uredi]

Upozorenje o COVID-19 na ogradi zaprešićke škole
Plakat u Puli s važnim informacijama za građane
Grafit "mrzim Koronu" na raskrižju Draškovićeve i Vlaške ulice u Zagrebu

Zabrinutost zbog virusa započela je čim je počeo njegov brzi porast u Kini. Zračne luke u Hrvatskoj pripremljene su i počele su prolaziti kroz pasivne mjere i biti oprezne.

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske upozorava one koji putuju u Kinu kako bi izbjegli bolesne osobe, izbjegli životinje (i žive i mrtve) kao i tržišta, da ne jedu sirove ili nedovoljno kuhane životinje, da često peru ruke i obavijeste svog liječnika o svojim planovima za putovanje u Kinu.

Hrvatski Caritas je, 17. ožujka 2020. stavio na raspolaganje Nacionalnom stožeru civilne zaštite opremu za interventno i humanitarno zbrinjavanje.

Utjecaj na institucije[uredi]

Zbog velikih dnevnih migracija stanovništva između Istre i Italije Vlada Republike Hrvatske donijela je 11. ožujka 2020. godine odluku o zatvaranju vrtića, osnovnih i srednjih škola te fakulteta na području Istarske županije s ciljem sprječavanja širenja bolesti COVID-19. Ponedjeljka, 16. ožujka 2020., su zatvorene sve obrazovne institucije u Republici Hrvatskoj. Učenici od petih do osmih razreda osnovne škole te svi učenici srednjih škola nastavu imaju online, a za niže razrede osiguran je program na javnoj televiziji (HRT 3).

Kršenje samoizolacije[uredi]

Kazna za kršenje samoizolacije iznosi tri godine zatvora ili iznos od 8.000 do 120.000 kn. Također, broj telefona za sve ljude sa sumnjom na COVID-19 je 0800-9999.

Tri faze popuštanja mjera[uredi]

Prva faza[uredi]

Prva faza je počela od ponedjeljka 27. travnja.

Prvo, omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra. Drugo, omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio…). Treće, uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. Četvrto, omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara. Peto, omogućuju se treninzi športašica i športaša I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja i šesto, omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika

Druga faza[uredi]

Prvo, omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva. Drugo, omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje svih posebnih epidemioloških mjera. i treće, omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, kako bi se zaštitili i radnici i klijenti (to se, primjerice, odnosi na kozmetičare, pedikere, brijače i frizere).

Treća faza[uredi]

Treća faza pokrenuta je za 11. svibnja.

Prvo, omogućit će se okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti. Drugo, omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Treće, omogućit će se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Četvrto, omogućit će se održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju. Peto, uvodit će se međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza. Šesto, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Sedmo, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja. Osmo, omogućit će se rad nacionalnih parkova i parkova prirode. i konačno, proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica.

Horizontalne mjere[uredi]

Ispred Županijske bolnice u Čakovcu postavljeni su šatori za testiranje

Prvo, nastavak pridržavanja svih mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora Drugo, nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima s tjelesnom temperaturom i respiratornim sindromima Treće, nastavak zabrane održavanja javnih događaja i velikih okupljanja Četvrto, preporučuje se nošenje platnene maske za lice u trgovinama i javnom prijevozu. U tu svrhu će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi i objaviti precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski. Šesto, preporučuje se osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima osobama s povećanim rizikom od zaraze bolesti COVID-19 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze, jer su oni najosjetljivija skupina.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo će zajedno sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske izradit će preporuke i upute koje će se odnositi: - o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorijama prema kvadraturi objekta - za dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama - za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti - za održavanje državne mature od 8. do 29. lipnja 2020. i za održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja 2020. nadalje.

Međunarodna potpora[uredi]

  • Ujedinjeni Arapski Emirati donirali su 11,5 tona zaštitne opreme.
  • UNICEF donirao je četiri tone zaštitne opreme.
  • Kina donirala je 60 tona zaštitne opreme za službe koje sudjeluju na suzbijanju pandemije novog koronavirusa.