Razlika između inačica stranice »Bezjački vodič kroz svijet Harryja Pottera/Knjige/Harry Potter i Kamen mudraca«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
 
=== Poglavlje 3: Pisma ni od koga ===
Dudley dobije novu školsku uniformu, a Harryju stiže pismo, koje ujak Vernon uništi, što je potaknulo pravi potop pisma tijekom narednih nekoliko dana. Ujak Vernon tada pokušava prekinuti isporuku pisama i na kraju dovodi svoju obitelj u napuštenu kolibu na neimenovanu otoku u oceanu.
 
Iz ovog poglavlja saznajemo da je Dudleyev rođendan 23. lipnja.
 
=== Poglavlje 4: Čuvar ključeva ===
Hagrid stiže u kolibu i obavještava Harryja da je čarobnjak i da je prihvaćen u Hogwarts. Harry saznaje istinu o smrti njegovih roditelja i podrijetlu ožiljka na njegovu čelu, na duboko razočaranje njegova strica.
 
==== Zanimljivosti ====
Kako je točno Hagrid stigao do kolibe? Hagrid navodi kako je letio, ali u kasnijim knjigama saznajemo kako je Hagrid pretežak za metle i testrale, a aparaciju zasigurno nije svladao jer je izbačen iz Hogwartsa prije šeste godine.
 
Figurativno, Hagrid ovdje čuva ključeve Harryjeva ulaska u svijet čarobnjaka. Kad slomi vrata kolibe, zapravo slama barijeru između svijeta bezjaka i svijeta čarobnjaka, što Harryju otvara put ka svijetu čarobnjaka, i saznanju svog pravog identiteta.
{{Citat|Dudley squeaked and ran to hide behind his mother, who was crouching, terrified, behind Uncle Vernon.}}
Sljedeći put kad Dursleyevi sretnu odrasla čarobnjaka - g. Weasleya koji dođe po Harryja kako bi ga poveo na svjetsko prvenstvo u Metloboju (PoA???), Dursleyevi reagiraju vrlo slično, i to ponovno ne završava dobro po njih.
{{Citat|Yeh look a lot like yet dad, but yeh've got yet mom's eyes.}}
Ovo nam je prvi susret s ovom često ponavljanom frazom. Kako Harry odrasta, izgledom sve više podsjeća na oca, ali mnogi mu kažu kako ima majčine zelene oči.
* Ollivander mu ponovi frazu u sljedećem poglavlju, dok Harry kupuje štapić
* Tijekom napada dementora na Siriusa (PoA???), Harryju se učini da s druge strane jezera vidi svoga oca, dok zapravo vidi sebe. Kad tu zgodu kasnije prepričava Dumbledoreu, on ga podsjeti koliko je sličan Jamesu, osim očima.
* Članovi Reda feniksa koji dođu po Harryja nakon neovlaštene uporabe čarolije ''Expecto patronum'' (OP3) spomenu mu istu stvar
* Slughorn je fasciniran istom činjenicom
{{Citat|Oh, she got a letter just like that and disappeared off to that - that school - and came home every vacation with her pockets full of frog spawn, turning teacups into rats.}}
Ovo se ponekad koristi kao argument u raspravama je li Lily prekršila zakon o nezakonitom korištenju magije pred bezjakom. Lily je koristila magiju kao dijete prije Hogwartsa, ali prema onome što kasnije saznajemo o Lily i Jamesu, i onome što već znamo o Petuniji, možemo ovo i drukčije interpretirati; Znamo kako Petunija ne odobrava koncept mašte, pa se incident pretvaranja šalica u štakore vjerojatno dogodio.
 
Iz njezina ispada ovdje (kao i njena ponašanja prema Harryju cijeli njegov život) shvaćamo da Petunija zamjera i zavidi Lily, dok u PA saznajemo kako Petunija obožava zabadati nos gdje joj nije mjesto. Iako prezire magiju, Petunija bi jamačno zabadala nos u Lilyine stvari i prisluškivala sve posjetitelje. Znamo kako je prisluškivala Lily i Snapea kao djecu (DH33), te je tako saznala i za azkabanske dementore (OP2).
 
Gosp. Ollivander u sljedećem poglavlju kaže Harryju u idućem poglavlju kako je Jamesov, ne Lilyin štapić izvrstan za preobrazbu, a iz onoga što s vremenom saznajemo o njemu, pretvaranje šalice u štakora bila bi za njega odlična šala.
 
=== Poglavlje 5: Zakutna ulica ===
=== Poglavlje 6: Odlazak s perona broj devet i tri četvrt ===
38

uređivanja

Navigacijski izbornik