Razlika između inačica stranice »Bezjački vodič kroz svijet Harryja Pottera/Knjige/Harry Potter i Kamen mudraca«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
(Poglavlje 1)
 
=== Poglavlje 2: Staklo je nestalo ===
Ovo poglavlja predstavlja nam tužne okolnosti Harryjeva života s Dursleyevima tijekom proteklih 10 godina. Put u zološki vrt izjalovi se kad Harry, koristeći neverbalnu magiju, nenamjerno pusti Bou constrictor iz zoološkog vrta, za što je nemilosrdno kažnjen.
 
Cijela radnja ovog poglavlja događa se na Dudlyjev jedanaesti rođendan, u subotu, 23. lipnja 1991. Ovo znamo jer se u sljedećem poglavlju navodi kako prvo pismo iz Hogwartsa stiže dan polije, 24. lipnja.
====Zanimljivosti====
Zoološki vrt koji posjete ne nalazi se u Londonu, jer Harry u petom poglavlju kaže kako nikad nije bio u Londonu. Najvjerovatnije su posjetili tematski park Chessington World Of Adventure u Surreyu. Ovo zaključujemo jer se u knjizi spominju i gorile i sekcija posvećena reptilima, a ovo je jedini zoološki u Surreyu koji ima oboje.
 
Harry u ovom poglavlju izvodi magiju bez štapića, što se ponavlja u PA2, kad napuše ujnu Marge. Ovakva vrsta magije pojavljuje se kao rezultat snažnih emocija, i nasumična je. Harry također koristi neverbalnu magiju, koja se u Hogwartsu uči tek na šestoj godini.
 
{{citat|Uncle Vernon chuckled. "Little tyke wants his money's worth, just like his father. 'Atta boy, Dudley!" He ruffled Dudley's hair.}}
U prošlom poglavlju Dursley je kritiziran zbog svojeg idiotizma i gluposti. Ovdje Vernon uči svoga sina da bude kao i on.
 
{{citat|Every year, Harry was left behind with Mrs. Figg, a mad old lady who lived two streets away. Harry hated it there.}}
Arabella Figg, kao što ćemo saznati u OP2, hrkanica je, i članica Reda feniksa, koju je Dumbledore postavio blizu Harryja kako bi ga pazila i motrila.
 
{{citat|The whole house smelled of cabbage}}
Zanimljivo, u knjigama je istaknuto kako neki napitci imaju miris kupusa, među ostalima i Višesokovni napitak. U GF7, tijekom Svjetskog prvenstva u metloboju, Harry s Weasleyevima odstaje u šatoru koji Harryja podsjeća na miris kuće gospođe Figg.
 
=== Poglavlje 3: Pisma ni od koga ===
=== Poglavlje 4: Čuvar ključeva ===
38

uređivanja

Navigacijski izbornik