Armenski jezik/Fonetika: razlika između inačica

Izvor: Wikiknjige
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Redak 1: Redak 1:
== Samoglasnici ==
== Samoglasnici ==


U armenskom jeziku postoji šest samoglasnika, a to su: '''ա''' (a), '''ե''' (e), '''է''' (ē), '''ը''' (ë), '''ի''' (i), '''ո''' (o), '''օ''' (o) i '''ու''' (u).
U armenskom jeziku postoji šest samoglasnika, a to su: '''ա''' (a), '''ե''' (e), '''է''' (ē), '''ը''' (ɜ), '''ի''' (i), '''ո''' (o), '''օ''' (o) i '''ու''' (u).


=== Znak ա ===
=== Glas ա ===


Znak '''ա''' na svakom mjestu se izgovara kao i '''a''' u hrvatskom jeziku. Primjerice: ազգ (''azg'', hrv. narod), փառք (''p’ark’'', hrv. slava) ili նա (''na'', hrv. on/ona/ono).
Glas '''ա''' na svakom mjestu se izgovara kao i '''a''' u hrvatskom jeziku. Primjerice: ազգ (''azg'', hrv. narod), փառք (''p’ark’'', hrv. slava) ili նա (''na'', hrv. on/ona/ono).


Արթուր անում է ակոս:<br>
Արթուր անում է ակոս:<br>
Redak 11: Redak 11:
Artur pravi brazdu.<br>
Artur pravi brazdu.<br>


Նա տակար է:<br>
Նա տակարը է:<br>
[''na takar e'']<br>
[''na takarɜ e'']<br>
To je bačva.
To je bačva.


Redak 22: Redak 22:
Ararat - Արարատ
Ararat - Արարատ


=== Znak ե ===
=== Glas ե ===


Znak '''ե''' u većini slučajeva se izgovara kao '''e''' u hrvatskom jeziku, no u nekim slučajevima izgovara se kao '''je'''. Kao '''e''' se izgovara kada se nalazi u sredini ili na kraju riječi (npr. դեմք - ''denk’'', hrv. lice; չե - ''če'', hrv. ne), a kao '''je''' kada stoji na početku riječi (npr. Երեվան - ''jerevan'', hrv. Erevan), osim u slučajevima kada se pomoćni glagol veže za prethodnu riječ (npr. դու ապրում ես - ''du aprum es'', hrv. ti živiš; radije se čita kao ''du aprumes'' ili Ես խորվաթ եմ - ''jes horvat’ em'', hrv. ja sam Hrvat; radije se čita kao ''jes horvatem'').
Glas '''ե''' u većini slučajeva se izgovara kao '''e''' u hrvatskom jeziku, no u nekim slučajevima izgovara se kao '''je'''. Kao '''e''' se izgovara kada se nalazi u sredini ili na kraju riječi (npr. դեմք - ''denk’'', hrv. lice; չե - ''če'', hrv. ne), a kao '''je''' kada stoji na početku riječi (npr. Երեվան - ''jerevan'', hrv. Erevan), osim u slučajevima kada se pomoćni glagol veže za prethodnu riječ (npr. դու ապրում ես - ''du aprum es'', hrv. ti živiš; radije se čita kao ''du aprumes'' ili Ես խորվաթ եմ - ''jes horvat’ em'', hrv. ja sam Hrvat; radije se čita kao ''jes horvatem'').


Ես ապրում եմ Երեվանում:<br>
Ես ապրում եմ Երեվանում:<br>
Redak 41: Redak 41:
տեսնել - ''tesnel'' (hrv. uvidjeti)
տեսնել - ''tesnel'' (hrv. uvidjeti)


=== Znak է ===
=== Glas է ===


Znak '''է''' se uvijek izgovara kao '''e''' u hrvatskom jeziku. Nikada se ne piše na u sredini li na kraju riječi, već se u tim slučajevima koristi znak '''ե'''. Dakle, znak '''է''' može postojati samo na početku riječi i uvijek se čita kao '''e'''. Primjerice, էլեկտրոդ (''elektrod'', hrv. elektroda), Էպիրոս (''epiros'', hrv. Epirus) ili էական (''eakan'', hrv. značajan).
Glas '''է''' se uvijek izgovara kao '''e''' u hrvatskom jeziku. Nikada se ne piše na u sredini li na kraju riječi, već se u tim slučajevima koristi glas '''ե'''. Dakle, glas '''է''' može postojati samo na početku riječi i uvijek se čita kao '''e'''. Primjerice, էլեկտրոդ (''elektrod'', hrv. elektroda), Էպիրոս (''epiros'', hrv. Epirus) ili էական (''eakan'', hrv. značajan).


Իմ անունը Էսքիլես:<br>
Իմ անունը Էսքիլես:<br>
[''im anunë eskiles'']<br>
[''im anunɜ eskiles'']<br>
Moje ime je Eshil.
Moje ime je Eshil.


Redak 52: Redak 52:
[''du sovorel eir'']<br>
[''du sovorel eir'']<br>
Učio si.
Učio si.

=== glas ը ===

Glas '''ը''' specifičan je glas u armenskom jeziku i nema odgovarajući glas u hrvatskom jeziku. Izgovara se kao glas '''ɜ''' (npr. u hrvatskoj riječi kršćani, ovaj glas nalazi se između k i r; dakle kɜršćani). No, glas '''ը''' ne piše se uvijek u armenskom jeziku. Piše se na početku kod nekih riječi, kao što su ընգնել (ɜngnel; hrv. padati), ընկեր (ɜnker; hrv. prijatelj) ili ըմպել (ɜmpel; hrv. piti); dok se npr. čuje na početku, ali ne piše kod riječi զգալ ('zgal; hrv. osjećati) ili սկիզբ ('skizb; hrv. početak). U pravilu, riječ ili slog ne može početi s dva ili više samoglasnika. Vrlo često glas ը se čuje ali ne piše između dvaju suglasnika.

Inačica od 1. svibnja 2014. u 03:41

Samoglasnici

U armenskom jeziku postoji šest samoglasnika, a to su: ա (a), ե (e), է (ē), ը (ɜ), ի (i), ո (o), օ (o) i ու (u).

Glas ա

Glas ա na svakom mjestu se izgovara kao i a u hrvatskom jeziku. Primjerice: ազգ (azg, hrv. narod), փառք (p’ark’, hrv. slava) ili նա (na, hrv. on/ona/ono).

Արթուր անում է ակոս:
[art’ur anum e akos]
Artur pravi brazdu.

Նա տակարը է:
[na takarɜ e]
To je bačva.

Pročitajte na glas sljedeće riječi na hrvatskom napisane armenskim pismom

arkada - արկադա
sada - սադա
rana - րանա
Ararat - Արարատ

Glas ե

Glas ե u većini slučajeva se izgovara kao e u hrvatskom jeziku, no u nekim slučajevima izgovara se kao je. Kao e se izgovara kada se nalazi u sredini ili na kraju riječi (npr. դեմք - denk’, hrv. lice; չե - če, hrv. ne), a kao je kada stoji na početku riječi (npr. Երեվան - jerevan, hrv. Erevan), osim u slučajevima kada se pomoćni glagol veže za prethodnu riječ (npr. դու ապրում ես - du aprum es, hrv. ti živiš; radije se čita kao du aprumes ili Ես խորվաթ եմ - jes horvat’ em, hrv. ja sam Hrvat; radije se čita kao jes horvatem).

Ես ապրում եմ Երեվանում:
[jes aprum em jerevanum]
Ja živim u Erevanu.

Դու չես ապրում Երեվանում:
[du čes aprum jerevanum]
Ti ne živiš u Erevanu.

Pročitajte sljedeće riječi i uočite razliku kada se ե izgovara kao e, a kada kao je.

Երեվան - jerevan (hrv. Erevan)
սովորել - sovorel (hrv. učiti)
երգիչ - jergič (hrv. pjevač)
տեսնել - tesnel (hrv. uvidjeti)

Glas է

Glas է se uvijek izgovara kao e u hrvatskom jeziku. Nikada se ne piše na u sredini li na kraju riječi, već se u tim slučajevima koristi glas ե. Dakle, glas է može postojati samo na početku riječi i uvijek se čita kao e. Primjerice, էլեկտրոդ (elektrod, hrv. elektroda), Էպիրոս (epiros, hrv. Epirus) ili էական (eakan, hrv. značajan).

Իմ անունը Էսքիլես:
[im anunɜ eskiles]
Moje ime je Eshil.

Դու սովորել էիր:
[du sovorel eir]
Učio si.

glas ը

Glas ը specifičan je glas u armenskom jeziku i nema odgovarajući glas u hrvatskom jeziku. Izgovara se kao glas ɜ (npr. u hrvatskoj riječi kršćani, ovaj glas nalazi se između k i r; dakle kɜršćani). No, glas ը ne piše se uvijek u armenskom jeziku. Piše se na početku kod nekih riječi, kao što su ընգնել (ɜngnel; hrv. padati), ընկեր (ɜnker; hrv. prijatelj) ili ըմպել (ɜmpel; hrv. piti); dok se npr. čuje na početku, ali ne piše kod riječi զգալ ('zgal; hrv. osjećati) ili սկիզբ ('skizb; hrv. početak). U pravilu, riječ ili slog ne može početi s dva ili više samoglasnika. Vrlo često glas ը se čuje ali ne piše između dvaju suglasnika.