Armenski jezik/Fonetika: razlika između inačica

Izvor: Wikiknjige
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Redak 67: Redak 67:
== Glas ե ==
== Glas ե ==


Glas '''ե''' u većini slučajeva se izgovara kao '''e''' u hrvatskom jeziku, no u nekim slučajevima izgovara se kao '''je'''. Kao '''e''' se izgovara kada se nalazi u sredini ili na kraju riječi (npr. դեմք - ''denk’'', hrv. lice), a kao '''je''' kada stoji na početku riječi (npr. Երեվան - ''Jerevan'', hrv. Erevan), osim u slučajevima kada se veže za prethodnu riječ kod glagola kada se pomoćni glagol veže za glavni (npr. դու ապրում ես - ''du aprum es'', hrv. ti živiš; radije se čita kao ''du aprumes'').
Glas '''ե''' u većini slučajeva se izgovara kao '''e''' u hrvatskom jeziku, no u nekim slučajevima izgovara se kao '''je'''. Kao '''e''' se izgovara kada se nalazi u sredini ili na kraju riječi (npr. դեմք - ''denk’'', hrv. lice; չե - ''če'', hrv. ne), a kao '''je''' kada stoji na početku riječi (npr. Երեվան - ''jerevan'', hrv. Erevan), osim u slučajevima kada se veže za prethodnu riječ kod glagola kada se pomoćni glagol veže za glavni (npr. դու ապրում ես - ''du aprum es'', hrv. ti živiš; radije se čita kao ''du aprumes'').

Ես ապրում եմ Երեվանում:<br>
[''jes aprum em jerevanum'']<br>
Ja živim u Erevanu.

Դու չես ապրում Երեվանում:<br>
[''du čes aprum jerevanum'']<br>
Ti ne živiš u Erevanu.

Inačica od 26. travnja 2014. u 20:44

U armenskom jeziku postoji šest samoglasnika, a to su: ա (a), ե (e), է (ē), ը (ë), ի (i), ո (o), օ (o) i ու (u).

Glas ա

Samoglasnik ա na svakom mjestu se izgovara kao i a u hrvatskom jeziku. Primjerice: ազգ (azg, hrv. narod), փառք (p’ark’, hrv. slava) ili նա (na, hrv. on/ona/ono).

Արթուր անում է ակոս:
[art’ur anum e akos]
Artur pravi brazdu.

Pročitajte na glas sljedeće riječi na hrvatskom napisane armenskim pismom

arkada - արկադա
sada - սադա
rana - րանա
Ararat - Արարատ

Pokušajte upamtiti sljdeće riječi
armenski preslov prijevod
անուն anun ime
ազգանուն azganun prezime
ազատ azat slobodan
ասել asel reći
տալ tal dati
լավ lav dobar
պատ pat zid
նամակ namak pismo
դասարան dasaran učionica
դաս das lekcija

Glas ե

Glas ե u većini slučajeva se izgovara kao e u hrvatskom jeziku, no u nekim slučajevima izgovara se kao je. Kao e se izgovara kada se nalazi u sredini ili na kraju riječi (npr. դեմք - denk’, hrv. lice; չե - če, hrv. ne), a kao je kada stoji na početku riječi (npr. Երեվան - jerevan, hrv. Erevan), osim u slučajevima kada se veže za prethodnu riječ kod glagola kada se pomoćni glagol veže za glavni (npr. դու ապրում ես - du aprum es, hrv. ti živiš; radije se čita kao du aprumes).

Ես ապրում եմ Երեվանում:
[jes aprum em jerevanum]
Ja živim u Erevanu.

Դու չես ապրում Երեվանում:
[du čes aprum jerevanum]
Ti ne živiš u Erevanu.