Armenski jezik: razlika između inačica

Izvor: Wikiknjige
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Novi modul: {{Naslovnica |NaslovWikiknjige=Armenski jezik |Slika=Flag of Armenia - Coat of Arms.svg |Opis=Armenski jezik je indoeuropski jezik koji je imao izrazit fonološki razvoj u porodici in...
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 10: Redak 10:


=== Lekcije ===
=== Lekcije ===

* [[Armenski jezik/Pismo|Pismo]]


|Wikipedija=Armenski jezik
|Wikipedija=Armenski jezik

Inačica od 24. travnja 2014. u 21:38

Logotip Wikiknjigâ
Logotip Wikiknjigâ
Ovo je wikiknjiga: molimo Vas, osjećajte se slobodnima mijenjati i dopunjavati, ispravljati pogrješke — radite sve što će pomoći njenom napretku i boljitku, imajući na umu da se ona neprestano razvija!
Armenski jezik


Armenski jezik je indoeuropski jezik koji je imao izrazit fonološki razvoj u porodici indoeuropskih jezika. Govore ga Armenci u domovini i u iseljeništvu. U armenskom jeziku rabi se i zasebno pismo nastalo početkom 5. stoljeća. Postoji srodnost između grčkog i armenskog jezika, ali također, armenski jezik je potpao pod utjecaj i raznih drugih jezika, u prvom redu perzijskog. Zbog šarolikog korjenoslovlja riječi u armenskom jeziku postoji legenda da je upravo armenski jezik bio jezik svih ljudi prije nego je Jahve pomiješao jezike graditeljima Babilonske kule. Postoje dvije standardizirane vrlo srodne inačice armenskog jezika - istočni armenski i zapadni armenski jezik. Istočni armenski govore Armenci u domovini i istočnom dijelu povijesne Armenije, dok zapadni armenski jezik govori uglavnom armensko iseljeništvo zbog genocida nad Armencima provedenog u vrijeme Osmanskog Carstva 1915. - 1923. Istočni armenski jezik službeni je jezik Republike Armenije.


Sadržaj:

Lekcije



Literatura i bilješke




Drugi projekti

Wikipedija ima članak na temu: Armenski jezik

U Wikimedijinu spremniku nalaze se slike, zvučni i videozapisi o ovoj temi: Armenian