MiG-21/Sadržaj/Korisnici i borbeno djelovanje: razlika između inačica

Izvor: Wikiknjige
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: zamjena Flag_of_North_Vietnam.svg s Flag_of_Vietnam.svg
m Slika RViPVO_SFRJ_MiG21MF.jpg je uklonjena jer ju je na Commonsu obrisao Fastily
Redak 15: Redak 15:
MiGovi-21 su intezivno korišteni tijekom Domovinskog rata od strane JRZ-a obavljajući uglavnom jurišne zadatke, kako na početku rata i nije bilo drugih zrakoplova koji bi im konkurirali.
MiGovi-21 su intezivno korišteni tijekom Domovinskog rata od strane JRZ-a obavljajući uglavnom jurišne zadatke, kako na početku rata i nije bilo drugih zrakoplova koji bi im konkurirali.
Unatoč potpunoj zračnoj prevlasti od strane JRZ-a, Hrvatska PZO je bila uspješna u obaranju ovih zrakoplova.
Unatoč potpunoj zračnoj prevlasti od strane JRZ-a, Hrvatska PZO je bila uspješna u obaranju ovih zrakoplova.

[[Slika:RViPVO SFRJ MiG21MF.jpg|thumb|200px|JRZ MiG-21 prilikom lansiranja raketa zrak-zemlja]]


=== [[Slika:Flag_of_Vietnam.svg|30px]] Sjeverni Vijetnam ===
=== [[Slika:Flag_of_Vietnam.svg|30px]] Sjeverni Vijetnam ===

Inačica od 12. srpnja 2013. u 23:20

MiG-21 je bio, a i još je, jedan od najraširenijih lovaca u svijetu. Koriste ga mnoga zrakoplovstva (uključujući HRZ) te je sudjelovao u bezbrojnim sukobima. Na ovoj stranici ćemo vam pokušati predočiti njegovu službu u raznim zrakoplovstvima svijeta, te borbe u kojim je sudjelovao. Napomena: Za pregled korištenja pojedinih inačica po državama vidi dno stranice.

Kuba

Prvi MiGovi-21F-13 iz SSSR na Kubu stižu 1961. a brojili su 40 zrakoplova F-13 inačica. Pri dolasku su dodijeljeni 213. borbenoj eskadrili stacioniranoj u Santa Clari te su prvi let na Kubi imali 18. rujna 1962. samo nekoliko dana prije Kubanske krize. U razdoblju prije krize, Američki F-104 Starfighteri su redovito vršili prelijetanja i izviđanja, te je 4. studenog 1961. došlo do kontakta kada su dva Kubanska MiG-21F-13 presrela Starfighter te mu prišli pri kutu za napad. Američki pilot se povukao no prijavio je bazi da su ga presrela dva zrakoplova bez oznaka, jer tada migovi još uvijek nisu imali oznake Kubanskog zrakoplovstva. Tijekom krize je razvijen i posebni sustav praćenja zrakoplova, jer dotadašnji SAD-ovi radari nisu mogli otkriti nisko leteće migove. Ta je tehnika kasnije primijenjena i tijekom Vijetnama.

Nakon krize 1963. SSSR prebacuje svu opremu i zrakoplove na Kubu te počinje obuku pilota i tehničara. 10. kolovoza 1963. na Kubu stižu posljednji MiGovi te tada službeno ulaze u službu te tako Kuba postaje jedan od prvih korisnika MiGa-21.

Jugoslavija

JRV MiG-21 oznake 22532. u muzeju u Beogradu.

MiG-21 je bio glavni oslonac te glavni lovac Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva sve do 1986. kada dolaze novi MiGovi-29. JRV je upravljao s oko 125 ovih zrakoplova u inačicama: Bis, MF, M, UM,US te MiG-21R, s tim da BIS dolazi tek u 80-ima a PFM ranije tijekom 70-ih. MiGovi-21 su intezivno korišteni tijekom Domovinskog rata od strane JRZ-a obavljajući uglavnom jurišne zadatke, kako na početku rata i nije bilo drugih zrakoplova koji bi im konkurirali. Unatoč potpunoj zračnoj prevlasti od strane JRZ-a, Hrvatska PZO je bila uspješna u obaranju ovih zrakoplova.


Sjeverni Vijetnam

MiG-21 se intezivno koristio u jugoistočnoj Aziji gdje su Sjeverno Vijetnamski zrakoplovi napadali grupe Američkih bombardera. Istinu o stvarnom broju oborenih zrakoplova u dogfightovima je teško odrediti, budući da obje strane tvrde da su oborile veći broj zrakoplova. SAD tvrdi da je odnos u oborenim zrakoplovima 3:1 u njihovu korist, dok Vijetnam tvrdi baš suprotno. No unatoč svemu, Amerikanci su priznali da su izgubili povelik broj zrakoplova no većinu toga to pripisuju PZO obrani.

Zarobljeni Sjeverno Vijetnamski MiG-21

No untaoč svemu, jasno je da je Sjeverni Vijetnam tretirao svoje presretačke snage kao dio sofisticiranog sustava presretača i PZO obrane, gdje je ovo drugo imalo prednost. MiG-ovi su letili striktno po naređenjima zemaljske kontrole i nije im bilo dopušteno da idu samovoljno jer je postojala mogućnost da ulete u raketni prostor te da njihova vlastita PZO obrana otvori vatru na njih. Ovo je Vijetnamskim pilotima predstavaljalo povelik problem, budući da im je ograničavalo slobodu i mogućnost za agresivnija djelovanja i napade.

Sjeverno Vijetnamski lovci su za glavni zadatak imali napade na Američke bombardere, no obaranje istiih je bilo u drugom planu. Najvažnije je bilo da se bombarderu presretnu te da ih se natjera da prijevremeno izbace svoj teret te da se povuču.

Kasnije u ratu, kad je SAD počeo s bombardiranjem uzletišta, Vijetnamci su odlučili premjestiti svoje lovce spašavajući ih od gotovo sigurnog uništenja. Zato su ih premještali pomoću Mil Mi-6 helikoptera, jedn po jedan, na mjesta gdje će biti skriveni i gdje neće biti uništeni, a kada bi došlo vrijeme da idu na misiju, odveli bi ih do manjih uzletišta gdje bi polijetali uz pomoć RATO raketnih potisnika.

Irak

Irački MiG-21 i J-7 su se intezivno koristili tijekom Iransko-Iračkog rata u 80-ima, sukobljavajući se s Iranskim Phantomima i Northropima F-5E Tigerima. F-5 je najviše dorastao MiGu-21 te je Iračkim pilotima bio dostojan protivnik. Irački MiG-21 su sudjelovali i u Zaljevskom ratu 1991. ali u ulogama meta za Koalicijske snage. Iračka zračna moć je bila potpuno uništena Koalicijskim strateškim bombardiranjima zračnih baza i uzeltišta. Neki zrakoplovi su čak preletjeli u Iran kako bi izbjegli uništenje.

Ostali sukobi i korisnici

Svoju prvu pravu borbu, MiG-21 je iskusio u lipnju 1967. tijekom Bliskoistočnog rata, no umjesto naprednog lovca, kakav je bio u to vrijeme korišten je praktički kao meta za Izraelske protivnike. Unatoč tomu što su Arapske zemlje bile agresivne i imale su volju za borbom, zbog njihove nespremnosti, većina zrakoplova je uništena u Izraelskom preventivnom napadu još na pisti. Oni zrakoplovi koji su i preživjeli su bili deorganizirani te nisu bili u stanju pružiti značajniji otpor.Unatoč tomu jedan Irački MiG-21 je uspio pogoditi Izraelski Mirage III raketom AA-2 Atoll no samo ga je oštetio te nije bio oboren.

Osim navedenih, i sljedeće zemlje su imale MiGove u sastavau svog zrakoplovstva:

Ostali korisnici

  • Albanija

U studenom 1979. Albanija je kupila 12 Kineskih zrakoplova F-7A inačice a do 2002. (kada su i zadnji put letjeli) ih je 11 bilo operativno. U svibnju 2005. 10 preživjelih F-7A su konzervirani. 1995. Albanija je kupila i 10 bivših Ukrajinskih MiG-21bis no pretpostavlja se da ih neće unaprijeđivati ili moderinizirati.Vidi pregled na dnu stranice

  • Bugarska
Bugarski MiG-21

Bugarska je nabavila 226 MiGova-21 (u razdoblju od 1963-1983) u inačicama: F-13, PF, PFM, RF, M, Bis te U, US i UM trenere. Prvi F-13 su stigli u kasnoj 1963. MiG-21PF i PFM su stigli 1965. i 1967. MiG-21M je došao 1969. nakon čega je došao MiG-21MF 1975 te MiG-21bis 1983. Kasnije je naručeno i 36 dvosjeda za obuku, od kojih je posljednji zrakoplov stigao u Bugarsku 1990. Danas ih je 21 sigurno u službi, od toga 18 MiG-21bis i 3 MiG-21U te je većina remontirana kako bi im se produžio radni vijek. 60 ih je smješteno i u bazi Graf Ignatievo no njihovo stanje nije poznato.Vidi pregled na dnu stranice

  • Čehoslovačka

Čehoslovačka je bila jedan od većih korisnika licenco proizvedevši 194 S-106 (MiG-21F-13) te nakndano nabavivši dodatnih 250 zrakoplova u sljedećim inačicama: PF, PFM, RF, MF te trenere U, US, UM. Nakon raspada države, zrakoplovi su podijeljenji između Češke i Slovačke. Iako se Češka odlučila za nabavku novih Gripena, i Češka i Slovačka planiraju zadržati MiGove u službi još neko vrijeme.

Istočno Njemački MiG-21PFM, broj 992
  • Istočna Njemačka

Je nabavila 240 MiGova-21 u inačicama: F-13, PF, RF, MF, Bis te trenere U i UM. Nakon ujedinjenja dviju Njemački 1990. svi preostali zrakoplovi su povučeni.

  • Mađarska

Je upravljala s 120 zrakoplova u inačicama: F-13, PF, PFM, MF, Bis te U i UM. Nedavno su namjeravali moderinizirati zrakoplove kako bi im produžili životni vijek, no od toga je odustano te su nabavljeni novi Gripeni.

  • Poljska

Je nabavila preko 385 zrakoplova u inačicama: F-13, PF, PFM, RF, M, MF te U. Prvi zrakoplovi su došli 1963. Danas su zamijenjeni s Lockheedom-Martinom F-16, a posljednji MiG-21 zrakoplovi su povučeni 2003.

  • Rumunjska

Je raspolagala s 150 zrakoplova MiG-21 u inačicama: F-13, PF, MF te U. Rumunjska tvrtka Aerostar je izvela veliku moderinizaciju na ovim zrakoplovima te ih je velik broj još uvijek u službi.

  • Finska

Je jedina zapadna zemlja koja je raspolagala s MiGom-21 posjedovavši 61 zrakoplov u inačicama: F-13, Bis te U i UM. Povučeni su iz službe te su ih nasljedili F/A-18 Horneti.Vidi pregled na dnu stranice

  • Alžir

Je posjedovao 120 zrakoplova u inačicama: F-13, M, Bis te UM. Prema podacima iz 1993. 95 ih je još uvijek bilo aktivno, a danas ih je navodno tek nekoliko aktivno.

  • Egipat

Je bio jedan od većih Afričkih korisnika, raspolažući s više od 145 zrakoplova u inačicama: F-13, PFS, PFM, RF, M, MF te US i UM te je koristio oko 80 F-7B kineskih zrakoplova (MiG-21 inačica). U službi su još 62 zrakoplova.

  • Iran

Koristi koristi 37 kineskih F-7M inačica.

  • Libija

Je nabavila oko 95 MiGova-21 inačice M i U, no svi su povučeni iz službe do 1983. te su najvjerojatnije konzervirani.

  • Sirija

Je raspolagala s oko 260 zrakoplova u inačicama: F-13, F, PFM, MF, Bis te U i US. Tijekom sukoba s Izraelom 1982. Sirija je izgubila 86 zrakoplova. Pretpostavlja se da ih je oko 177 još uvijek aktivno, a od tih 177, 20 ih je U trener.

  • Jemen

Je 1979. nabavio 70 zrakoplova u inačicama: PF, M, Bis te U. Danas je aktivno još 47 zrakoplova, od toga je 4 MiG-21U trenera

  • Etiopija

Je raspolagala s 90 zrakoplova u inačicama: PF, M, Bis te UM. Pretpostavlja se da je većina povučena, no 21 zrakoplov su još u službi. Od toga su 3 MiG-21U.

  • Mozambik

Je posjedaovao 48 zrakoplova u PFM i MF inačicama. Navodno su dobavljeni od SSSR-a 1982. Već na početku 90-ih samo 15 ih je bilo u letnom stanju. Danas se neki možda još uvijek službi.

  • Nigerija

Je raspolagala s 32 zrakoplova u inačicama MF i U, te s 15 kineskih Chengdu F-7 Airguarda koji su još uvijek u službi (12 F-7NI, 3 FT-7NI). Svi su prizemljeni te će se uskoro svi povući iz službe.

  • Sudan

Sudan je nabavio 18 MiG-21 zrakoplova u inačicama: PF, MF, te oko 22 (nije siguran broj) Kineska F-7M. Pretpostavlja se a su svi još uvijek u operativnoj službi

  • Tanzanija

Tanzinija je provtno koristila 16 zrakoplova (14 MiG-21MF i 2 MiG-21U) koji su kupljeni od SSSR-a 1974. te kasnije 4 MF-a kupljena od Ukrajine 1998. koji su bili u jako lošem stanju te su rijetko korišteni. Tanzanija je koristila i Kineske inačice, te su 1980. naručili 10 F-7B-a i dva TF-7 (plus dva F7N kupljena od Irana). Pretpostavlja da je danas samo nekoliko zrakoplova u letnom stanju budući da se loše održavaju.

  • Zambija

Je koristila 18 zrakoplova inačce MF te U, koji su još uvijek u službi.

  • Zimbabve

12 F-7 zrakoplova je nabavljeno 1999. a 2003 je dogovorena kupnja dodatnih 12 F-7MG.

  • Afganistan

Afganistan je posjedovao oko 166 zrakoplova u inačicama F-13, MF, Bis te U i UM. Korišteni su u građanskom ratu 1980-ih, no nakon pada prosovjetske vlasti država je upala u krizu te je malo vjerojatno da su danas još uvijek aktivni. Prvi zrakoplov (F-13) su stigli 1966. dok su ostali došli u 80-ima.

Pregled korisnika po inačicama

  • Napomena: Ove tablice se koriste samo kao pregled i nadopuna gornjeg teksta kako bi se točne inačice i njihove godine mogle iščitati. Ako se nađe dovoljno podataka o nekom korisniku, tada će i on dobiti svoju tablicu budući da nema smisla izrada tablica za manje države korisnice.

Albanija

Inačica Broj zrakoplova Godina ulaska u službu Godina povlačenja iz službe
F-7A 12 studeni 1979. 2005.
Bis 10 1995. Još u službi.

Bugarska

Inačica Broj zrakoplova Godina ulaska u službu Godina povlačenja iz službe
F-13 ? 1963. ?
PF ? 1965. ?
PFM ? 1967.
M ? 1969.
MF ? 1975.
Bis ? 1983. Još u službi

Finska

Inačica Broj zrakoplova Godina ulaska u službu Godina povlačenja iz službe
F-13 22 1963. 1986.
U 2 1965. 1980.
UM 4 1974. 1998.
Bis 26 1978. 1998.