Konstrukcija i gradnja jedrilice/Osnovni dijelovi jedrilice/Krilo/Krilo s ramenjačom/Krilca i zakrilca: razlika između inačica

Izvor: Wikiknjige
Dtom (razgovor | doprinosi)
m raspon
 
(Nema razlike inačica)

Posljednja izmjena od 5. siječnja 2010. u 22:15

Krilca[uredi]

slika-1: Tipovi krilaca

U jedriličarstvu se primjenjuje nekoliko tipova krilaca (slika-1). Krilce (a) je najjednostavnije, a najčešće se primjenjuje kod školskih jedrilica. Krilce (b) se naziva "frajs", a zamišljeno je u cilju kompenziranja momenta oko vertikalne osi koji nastaje pri otklonu krilaca, a silom stvorenom uslijed izlaska vrha – nosa krilca iz konture aeroprofila. Ova krilca se obično i statički kompenziraju. Krilca s procjepom (c) često se koriste jer pri otklonu dolazi do kompenziranja sile na palici, a kao posljedica približavanja sile na krilcu osi okretanja pri otklonu na dolje, odnosno pojavljuje se efekt aerodinamičke kompenzacije. U cilju smanjenja otpora jedrilice koriste se krilca bez procjepa i s okretnom osi na gornjaci (d) ili donjaci. Sile na palici su veće nego što je to u slučaju (c), ali rješenjem (e), odnosno aerodinamičkom kompenzacijom moguće ih je u većoj mjeri smanjiti.

Krilaca su sastavljena iz: ramenjače, rebara, torzionog nosa, oplate od ljepenke, kao nosećih elemenata i platnene presvlake (ne uvijek). Pored toga, krilce može biti jednodijelno ili dvodijelno. Na slici-2 prikazana je jednodijelna konstrukcija krilca školske jedrilice, tipa na slici-1a, a na slikama-3 i 4 jednodijelno krilce s procjepom i dvodijelno krilce bez procjepa tipa na slici-1d.

Vezivanje krilaca s krilom ostvaruje se okovima. U zavisnosti od raspona krilaca određuje se i broj okova. Pogon krilca obično se nalazi na prvom okovu ili na dva mjesta ukoliko je krilce većeg razmaka. Na slikama-5, 6, 7, 8, 9 i 10 prikazano je nekoliko tipova okova za pričvršćivanje krilca na krilo.

Zakrilca[uredi]

slika-11: Tipovi zakrilaca koji se primjenjuju na jedrilicama

Zakrilca koja se primjenjuju kod jedrilica prikazana su na slici-11 u dva položaja: uvučena i izvučena. Po konstrukciji su potpuno identična krilcima, a način pričvršćivanja na krilo vrlo je sličan pričvršćivanju krilaca. Jedina razlika postoji kod zakrilaca tipa "fauler", gdje pri izvlačenju dolazi do povećanja površine krila. Na slikama 12 i 13 date su konstrukcije dvodijelnog zakrilca i okovi, kao i pogon zakrilca tipa "fauler".