Ubuntu/Sadržaj/Administracija/Instalacija programa: razlika između inačica

Izvor: Wikiknjige
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
novi
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 2: Redak 2:


== Dodaj/Ukloni programe ==
== Dodaj/Ukloni programe ==
[[Slika:Ubuntu-dodajukloniprograme.png|thumb|right|250px|Aplikacija za dodavanje i uklanjanje programa]]
{{ubulok|Programi -> Dodaj/Ukloni programe}}
{{ubulok|Programi -> Dodaj/Ukloni programe}}



Inačica od 28. srpnja 2008. u 13:23

U Ubuntu se instalacija programa može napraviti na više načina, korištenjem terminala, aplikacijama za dodavanje i uklanjanje programa. Za instalaciju bilo kojeg programa najpotrebnija je internet veza, koja nije nužna jer se može i s instalacijskih diskova, ali je najpogodnija zbog ažurnosti. Za instalaciju programa je potrebna root lozinka.

Dodaj/Ukloni programe

Aplikacija za dodavanje i uklanjanje programa

Programi -> Dodaj/Ukloni programe

Ovo je najjednostavniji način za dodavanje i uklanjanje programa. Moguće je nekoliko programa istovremeno dodati i ukloniti. Na lijevoj strani su programi svrstani u kategorije. Na desnoj strani se nalazi sam popis programa, a mogu se i poredati po "popularnosti" ili nazivu. U donjem okviru se nalazi kraći opis odabranog programa. Pored svakog programa se nalazi kućica, koja ako je već označena, znači da je program već instaliran. Ako se želi ukloniti dotični program, potrebno je samo odznačiti kućicu i primijeniti promjene (eng.: Apply Changes), a za dodati novi, označiti. Istovremeno se tako može odabrati i ukloniti nekoliko programa, te potom primijeniti odabrano (instalirati).

Na vrhu se nalaze dva okvira, desni služi za pretraživanje programa po određenom nazivu, a lijevi služi za selektiranje programa po licencama i izvoru. All available applications označava sve dostupne programe, All Open Source applications označava sve dostupne "slobodne" programe, Supported applications označava programe s potporom krovne organizacije Ubuntu-a, Third party applications su programi "treće strane", a Installed applications only su samo već instalirani programi.

Aplikacija Dodaj/Ukloni programe bi trebala biti prisutna u OS kod svake normalne instalacije, ako aplikacija nije prisutna, može se instalirati preko terminala sa sudo apt-get install gnome-app-install, ili u Synaptic upravitelju datoteka odabirom paketa gnome-app-install