Razlika između inačica stranice »MiG-21/Sadržaj/Korisnici i borbeno djelovanje«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
zastavice
(Irak)
(zastavice)
'''MiG-21''' je bio, a i još je, jedan od najraširenijih lovaca u svijetu. Koriste ga mnoga zrakoplovstva (uključujući HRZ) te je sudjelovao u bezbrojnim sukobima. Na ovoj stranici ću vam pokušati predočiti njegovu službu u raznim zrakoplovstvima svijeta, te borbe u kojim je sudjelovao.
 
===[[Slika:Flag of Cuba.svg|30px]] Kuba ===
Prvi MiGovi-21F-13 iz SSSR na Kubu stižu 1961. a brojili su 40 zrakoplova F-13 inačica. Pri dolasku su dodijeljeni 213. borbenoj eskadrili stacioniranoj u Santa Clari te su prvi let na Kubi imali 18. rujna 1962. samo nekoliko dana prije Kubanske krize. U razdoblju prije krize, Američki F-104 Starfighteri su redovito vršili prelijetanja i izviđanja, te je 4. studenog 1961. došlo do kontakta kada su dva Kubanska MiG-21F-13 presrela Starfighter te mu prišli pri kutu za napad. Američki pilot se povukao no prijavio je bazi da su ga presrela dva zrakoplova bez oznaka, jer tada migovi još uvijek nisu imali oznake Kubanskog zrakoplovstva.
Tijekom krize je razvijen i posebni sustav praćenja zrakoplova, jer dotadašnji SAD-ovi radari nisu mogli otkriti nisko leteće migove. Ta je tehnika kasnije primijenjena i tijekom Vijetnama.
Nakon krize 1963. SSSR prebacuje svu opremu i zrakoplove na Kubu te počinje obuku pilota i tehničara. 10. kolovoza 1963. na Kubu stižu posljednji MiGovi te tada službeno ulaze u službu te tako Kuba postaje jedan od prvih korisnika MiGa-21.
 
=== [[Slika:Flag of SFR Yugoslavia.svg|30px]] Jugoslavija ===
[[Image:Mig-21_yu.JPG|thumb|right|200px|JRV MiG-21 oznake 22532. u muzeju u Beogradu.]]
MiG-21 je bio glavni oslonac te glavni lovac Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva sve do 1986. kada dolaze novi MiGovi-29. JRV je upravljao s oko 125 ovih zrakoplova u inačicama: Bis, MF, M, UM,US te MiG-21R, s tim da BIS dolazi tek u 80-ima a PFM ranije tijekom 70-ih.
Unatoč potpunoj zračnoj prevlasti od strane JRZ-a, Hrvatska PZO je bila uspješna u obaranju ovih zrakoplova.
 
=== [[Slika:Flag of North Vietnam.svg|30px]] Sjeverni Vijetnam ===
MiG-21 se intezivno koristio u jugoistočnoj Aziji gdje su Sjeverno Vijetnamski zrakoplovi napadali grupe Američkih bombardera.
Istinu o stvarnom broju oborenih zrakoplova u dogfightovima je teško odrediti, budući da obje strane tvrde da su oborile veći broj zrakoplova. SAD tvrdi da je odnos u oborenim zrakoplovima 3:1 u njihovu korist, dok Vijetnam tvrdi baš suprotno. No unatoč svemu, Amerikanci su priznali da su izgubili povelik broj zrakoplova no većinu toga to pripisuju PZO obrani.
Kasnije u ratu, kad je SAD počeo s bombardiranjem uzletišta, Vijetnamci su odlučili premjestiti svoje lovce spašavajući ih od gotovo sigurnog uništenja. Zato su ih premještali pomoću Mil Mi-6 helikoptera, jedn po jedan, na mjesta gdje će biti skriveni i gdje neće biti uništeni, a kada bi došlo vrijeme da idu na misiju, odveli bi ih do manjih uzletišta gdje bi polijetali uz pomoć RATO raketnih potisnika.
 
=== [[Slika:Flag of Iraq.svg|30px]] Irak ===
Irački MiG-21 i J-7 su se intezivno koristili tijekom Iransko-Iračkog rata u 80-ima, sukobljavajući se s Iranskim Phantomima i Northropima F-5E Tigerima. F-5 je najviše dorastao MiGu-21 te je Iračkim pilotima bio dostojan protivnik. Irački MiG-21 su sudjelovali i u Zaljevskom ratu 1991. ali u ulogama meta za Koalicijske snage. Iračla zračna moć, je bila potpuno uništena Koalicijskim strateškim bombardiranjima zračnih baza i uzeltišta.
Neki zrakoplovi su čak preletjeli u Iran kako bi izbjegli uništenje.
25

uređivanja

Navigacijski izbornik