Razlika između inačica stranice »Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/A/Zračna luka«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
text
(Zračna luka)
 
m (text)
{| style="margin-bottom: .6em; -moz-border-radius: 4px; text-align:center; border: 1px solid #50A6C2; background-color:#E0FFFF; "
|'''Zračna lukaAirport''' jezračna luka, prostor otvoren za javni zračni promet, a čine ju određena područja s operativnim površinama, objektima, uređajima, postrojenjima, instalacijama i opremom, namijenjenima za kretanje, uzlijetanje, slijetanje i boravak [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/A/Zrakoplov|zrakoplov]]a, te prihvat i otpremu zrakoplova, putnika, prtljage, robe, stvari i pošte.
|}
 
== Pojmovi vezani za zračnu luku"airport" ==
*'''Airport advisory area''' -područje u krugu od 10 milja oko nekog aerodroma bez kontrolnog tornja ili gdje on nije u upotrebi.
*'''Airport elevation''' –najviša točka korištene [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/R/Uzletno-sletna staza|uzletno-sletne staze]] mjerena u [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/Preračunavanje mjernih jedinica|''fitima (stopama)'']] iznad nivoa mora.
*'''Airport equipment''' –Oprema–oprema u zračnoj luci je oprema koja služi za opsluživanje zrakoplova na zemlji. Tu spadaju: podmetači, zemaljski agregati (GPU), putničke stepenice, transportne trake, traktori, kolica za prtljagu, kolica za kontejnere i palete, utovarivač širokotrupnih zrakoplova, autobusi, traktori za izguravanje/vuču zrakoplova, rude za izguravanje/vuču zrakoplova, zračni starter, vozilo za pitku vodu, vozilo za čišćenje toaleta....
*'''Airport/Facility Directory (A/FD)''' –publikacija od strane [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/F/Fa|FAA]] koja sadrži informacije dostupne javnosti o svim zračnim lukama, aerodromima na vodenim površinama i heliodromima. Publikacija sadrži podatke o komunikacijama, navigaciji, posebnim informacijama i procedurama na nekom aerodromu.
*'''Airport information desk''' –dio zračne like (ured bez osoblja) namijenjen pilotima za pripremu i planiranje leta i za ispunjavanje plana leta.
 
== Pojmovi vezani za zračnu luku ==
*'''Airport equipment''' –Oprema u zračnoj luci je oprema koja služi za opsluživanje zrakoplova na zemlji. Tu spadaju: podmetači, zemaljski agregati (GPU), putničke stepenice, transportne trake, traktori, kolica za prtljagu, kolica za kontejnere i palete, utovarivač širokotrupnih zrakoplova, autobusi, traktori za izguravanje/vuču zrakoplova, rude za izguravanje/vuču zrakoplova, zračni starter, vozilo za pitku vodu, vozilo za čišćenje toaleta....
{{wikipedija|Zračna luka}}
 
4.166

uređivanja

Navigacijski izbornik