Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/A/Zračna luka: razlika između inačica

Izvor: Wikiknjige
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Dtom (razgovor | doprinosi)
Zračna luka
 
Dtom (razgovor | doprinosi)
m text
Redak 1: Redak 1:
{| style="margin-bottom: .6em; -moz-border-radius: 4px; text-align:center; border: 1px solid #50A6C2; background-color:#E0FFFF; "
'''Zračna luka''' je prostor otvoren za javni zračni promet, a čine ju određena područja s operativnim površinama, objektima, uređajima, postrojenjima, instalacijama i opremom, namijenjenima za kretanje, uzlijetanje, slijetanje i boravak [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/A/Zrakoplov|zrakoplov]]a, te prihvat i otpremu zrakoplova, putnika, prtljage, robe, stvari i pošte.
|'''Airport''' zračna luka, prostor otvoren za javni zračni promet, a čine ju određena područja s operativnim površinama, objektima, uređajima, postrojenjima, instalacijama i opremom, namijenjenima za kretanje, uzlijetanje, slijetanje i boravak [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/A/Zrakoplov|zrakoplov]]a, te prihvat i otpremu zrakoplova, putnika, prtljage, robe, stvari i pošte.
|}

== Pojmovi vezani za "airport" ==
*'''Airport advisory area''' -područje u krugu od 10 milja oko nekog aerodroma bez kontrolnog tornja ili gdje on nije u upotrebi.
*'''Airport elevation''' –najviša točka korištene [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/R/Uzletno-sletna staza|uzletno-sletne staze]] mjerena u [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/Preračunavanje mjernih jedinica|''fitima (stopama)'']] iznad nivoa mora.
*'''Airport equipment''' –oprema u zračnoj luci je oprema koja služi za opsluživanje zrakoplova na zemlji. Tu spadaju: podmetači, zemaljski agregati (GPU), putničke stepenice, transportne trake, traktori, kolica za prtljagu, kolica za kontejnere i palete, utovarivač širokotrupnih zrakoplova, autobusi, traktori za izguravanje/vuču zrakoplova, rude za izguravanje/vuču zrakoplova, zračni starter, vozilo za pitku vodu, vozilo za čišćenje toaleta....
*'''Airport/Facility Directory (A/FD)''' –publikacija od strane [[Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/F/Fa|FAA]] koja sadrži informacije dostupne javnosti o svim zračnim lukama, aerodromima na vodenim površinama i heliodromima. Publikacija sadrži podatke o komunikacijama, navigaciji, posebnim informacijama i procedurama na nekom aerodromu.
*'''Airport information desk''' –dio zračne like (ured bez osoblja) namijenjen pilotima za pripremu i planiranje leta i za ispunjavanje plana leta.


== Pojmovi vezani za zračnu luku ==
*'''Airport equipment''' –Oprema u zračnoj luci je oprema koja služi za opsluživanje zrakoplova na zemlji. Tu spadaju: podmetači, zemaljski agregati (GPU), putničke stepenice, transportne trake, traktori, kolica za prtljagu, kolica za kontejnere i palete, utovarivač širokotrupnih zrakoplova, autobusi, traktori za izguravanje/vuču zrakoplova, rude za izguravanje/vuču zrakoplova, zračni starter, vozilo za pitku vodu, vozilo za čišćenje toaleta....
{{wikipedija|Zračna luka}}
{{wikipedija|Zračna luka}}



Inačica od 4. svibnja 2008. u 17:12

Airport zračna luka, prostor otvoren za javni zračni promet, a čine ju određena područja s operativnim površinama, objektima, uređajima, postrojenjima, instalacijama i opremom, namijenjenima za kretanje, uzlijetanje, slijetanje i boravak zrakoplova, te prihvat i otpremu zrakoplova, putnika, prtljage, robe, stvari i pošte.

Pojmovi vezani za "airport"

  • Airport advisory area -područje u krugu od 10 milja oko nekog aerodroma bez kontrolnog tornja ili gdje on nije u upotrebi.
  • Airport elevation –najviša točka korištene uzletno-sletne staze mjerena u fitima (stopama) iznad nivoa mora.
  • Airport equipment –oprema u zračnoj luci je oprema koja služi za opsluživanje zrakoplova na zemlji. Tu spadaju: podmetači, zemaljski agregati (GPU), putničke stepenice, transportne trake, traktori, kolica za prtljagu, kolica za kontejnere i palete, utovarivač širokotrupnih zrakoplova, autobusi, traktori za izguravanje/vuču zrakoplova, rude za izguravanje/vuču zrakoplova, zračni starter, vozilo za pitku vodu, vozilo za čišćenje toaleta....
  • Airport/Facility Directory (A/FD) –publikacija od strane FAA koja sadrži informacije dostupne javnosti o svim zračnim lukama, aerodromima na vodenim površinama i heliodromima. Publikacija sadrži podatke o komunikacijama, navigaciji, posebnim informacijama i procedurama na nekom aerodromu.
  • Airport information desk –dio zračne like (ured bez osoblja) namijenjen pilotima za pripremu i planiranje leta i za ispunjavanje plana leta.
Wikipedija ima članak na temu: