Konstrukcija i gradnja jedrilice/Sadržaj/Repne površine/Horizontalne repne površine/Horizontalni stabilizator i okovi

Izvor: Wikiknjige
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Struktura horizontalnog stabilizatora slična je strukturi krila. Osnovni elementi su: glavna i pomoćna ramenjača, rebra i oplata. Uloga elemenata je identična ulozi odgovarajućih elemenata u konstrukciji krila. Na slikama-1, 2 i 3 vidi se struktura horizontalnog stabilizatora, kao i njegovi elementi. Učvršćivanje horizontalnog stabilizatora prikazano je na slikama-4 i 5.

Na glavnu ramenjaču postavlja se okov koji obično ima dva oslonca, dok se na prednjem dijelu stabilizatora (na pomoćnoj ramenjači) nalazi okov koji predstavlja prednji oslonac. Pored ovoga, moguća je i obrnuta kombinacija oslonaca, tj. naprijed dva, a pozadi jedan oslonac. Radi pojednostavljivanja transporta konstruirana ja jedrilica kod koje se obje polovice horizontalnog stabilizatora podižu naviše ili spuštaju naniže, a pričvršćuju se u tom položaju na vertikalni stabilizator (slike-6 i 7).

Kod pojedinih konstrukcija horizontalni stabilizator ima ulogu trimera (Orao, Meteor itd.). Da bi se omogućila ova uloga, okovi na glavnoj ramenjači izrađuju se tako da omogućuju okretanje stabilizatora oko svornjaka okova kao osi okretanja, dok se na mjestu prednjeg okova postavlja komanda trimera.