Konstrukcija i gradnja jedrilice/Sadržaj/Kabina i oprema kabine pilota/Sjedalo, naslon i veze

Izvor: Wikiknjige
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Sjedalo i naslon svojim oblikom moraju omogućiti udoban smještaj pilota u kabini. Konstruktivno se izvode iz drveta i ljepenke, lima ili armirane plastike. Sjedala su obično tapecirana i podložena spužvastom gumom kako bi se pilot tijekom leta što manje zamarao. Naslon se može izraditi i iz platna, a ukoliko je izrađen iz drveta ili lima, potrebno je da ima takav oblik da se u njega lako smješta leđni padobran.

Na školskim jedrilicama konstrukcija sjedala i naslona vrlo je jednostavna, što se vidi na slici-1. Kod jedrilica s kutijastim ili polukutijastim, odnosno ljuskastim trupom, sjedala obično imaju nosače (ramenjače), koji čine strukturalni dio trupa (slike-2 i 3). Učvršćenje sjedala na nosače vrši se na neki pogodan način, što se također vidi na prikazanoj slici.

Naslon od lima prikazan je na slici-4 dok je na slici-6 prikazan naslon za glavu koji se može regulirati tijekom leta. Kod jedrilica koje su izrađene od plastike sjedala se također izrađuju od njenih laminata, točno po obliku pilota (slika-5). Kod ovih sjedala nemamo ispunu od pjenaste gume.

Veze (opasači) služe za vezanje pilota i njegovo osiguranje od ispadanja iz jedrilice u nepredviđenim položajima leta ili evolucijama. Postoje dvije grupe veza: pojasne i grudne (slika-7). Učvršćuju se za strukturu trupa okovima, i to pojasni ispod sjedala, a grudni iza leđa pilota (slika-8). Na slici-6 vidi se kompletno sjedalo s naslonom i vezama.